Dolar 32,7852
Euro 35,2235
Altın 2.448,15
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Açık
İstanbul
30°C
Açık
Pts 31°C
Sal 32°C
Çar 29°C
Per 28°C

Tırnakta beyaz lekelere dikkat! Tırnakta beyaz lekeler ne anlama gelir?

Tırnakta beyaz lekelere dikkat! Tırnakta beyaz lekeler ne anlama gelir?
21 Mart 2023 15:36

Tırnakta beyaz leke oluşumunun tıp dilindeki adı lökonikidir. Peki bu tırnakta beyaz lekeler neden oluşur, ne anlama gelir? İşte cevabı…

Tırnakta meydana gelen beyaz lekeler çok sık karşılaşılan durumlardan biridir. Bazı insanlarada nokta halinde, bazı insanlarada çizgi halinde, bazı insanlarda ise tamamen tırnağı kaplayan bir şekilde görülebilir. Tırnakta beyaz lekeler nasıl geçirilir, ne anlama gelir? Bu yazımızda sizlere bunun cevabını vereceğiz.

Tırnağınızda oluşan beyaz lekeler aslında bir sağlık probleminin habercisi olabilir. Tıbbi adı “lökonişi” olan bu durum tırnakta mantar olması, kalsiyum, çinko gibi mineral eksikliği ve kullanılan ilaçların yan etkileri gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabiliyor.

Tırnakta beyaz lekeler neden oluşur?

tırnakta beyaz lekeler neden olur

tırnakta beyaz lekeler neden olur

Eğer tırnağınızda beyaz lekeler meydana geliyorsa öncelikle bu konuda endişelenmeyin. Bu durum dünya üzerinde milyonlarca insanın başına gelen bir görüntüdür. Oluşan beyaz lekeler ile ilgili olarak ilk akla gelen vitamin eksikliğiyken, mantar kapma da bir diğer yaygın oluşma sebebidir.

İşte tırnaktaki beyaz lekelere neden olan durumlar:

  • PROTEĞİN EKSİKLİĞİ
    Tırnakta beyaz leke yatay şeritler halinde ise protein eksikliğisöz konusu demektir. Bu şeritler tırnakta değil tırnak yatağında olduğu için tırnakla birlikte uzamazlar. Beyaz leke, tırnağınızı diğer elinizle sıktığınızda kayboluyorsa protein eksikliğidir. Protein alınca hemen geçer.
  • KULLANILAN İLAÇLARIN YAN ETKİLERİ
    Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları, akne tedavisinde retinoidler, tansiyon ilaçları ve bazı antibiyotikler tırnak plağına zarar vererek tırnakta beyaz leke ve çizgilere neden olabiliyor. Bu ilaçlar ayrıca tırnakların yavaş uzaması, incelmesi ve çabuk kırılması gibi semptomlara da yol açabiliyor. Tırnaklarınızda geçmeyen lekeler varsa kullandığınız ilaçları gözden geçirin, dilerseniz doktorunuza danışarak muadili ile değiştirebilirsiniz.
  • MİNERAL EKSİKLİĞİ
    Bazı uzmanlar, tırnaklarınızdaki beyaz lekelerin, kalsiyum, selenyum veya çinko gibi mineral eksikliğinin bir işareti olabileceğini bildiriyor. Tırnak plağı belirli oranlarda çeşitli besinlerden oluştuğu için, besin eksikliği yaşıyorsanız bu durum tırnaklara da yansıyıp tırnakta beyaz leke gibi belirtiler verebiliyor. Dahiliye doktoruna gidip çinko, selenyum ve kalsiyum testi yaptırmalı, eksiklik varsa doktorun önerdiği takviyeler kullanılmalı.
  • MANTAR ENFEKSİYONU
    Tırnaklardaki beyaz lekelerin bir başka yaygın nedeni de mantar enfeksiyonu. Tırnakta mantar enfeksiyonu çevreden gelen mikropların, mantarların tırnaktaki keratin tabakaları arasından içeri girmesiyle ortaya çıkıyor. Tırnakların sararması, kalınlaşması, tırnak uçlarının beyaz şekilde uzaması tırnak mantarının diğer belirtileri. Tırnak mantarına bağlı tırnaktaki beyaz lekelerin geçmesi için antifungal ilaçlar kullanılmalı.
  • TIRNAĞIN DARBE ALMASI
    Tırnak yeme, manikür, pedikür, tırnakları bir yere vurma veya çarpma yahut dar ayakkabı giyme nedeniyle meydana gelebilecek tırnak plağı travmaları da tırnakta beyaz lekelenmelere yol açabiliyor.
  • OJE ALERJİSİ
    Raja Rajeswari Tıp Fakültesi ve Hastanesine göre, bazı durumlarda tırnaklarınızdaki beyaz noktalar, tırnaklarınıza uyguladığınız ojeye karşı alerjik bir reaksiyonun işareti olarak ortaya çıkabiliyor. Protez trınaklar, bunların yapıştırılması için kullanılan yapışkanlar ve asetonlar da tırnakta beyaz lekelenme yapabiliyor.

Tırnakta beyaz lekeler nasıl geçer?

Tırnaktaki beyaz lekelerin tedavisi için öncelikle bir uzmana başvurulmalıdır. Lekenin meydanan gelmenesine neden olan duruma göre tedavi durumuda değişkenlik gösterecektir.  Sizler için sayabileceğiniz basit yöntemler ise şu şekildedir:

  • İçeriğinde bol miktarda çinko minerali barındıran besinler tüketilmelidir. Kırmızı et, peynir, yumurta, brokoli, bezelye ve fındık çinko bakımından zengin besinlere örnek gösterilebilir. Çinko, C vitamini ile beraber tüketilirse, çinko mineralinden yüksek oranda yararlanılmasını sağlar.
  • Tırnak bakım ürünleri sıklıkla kullanılıyor ise bu ürünlerin son kullanma tarihlerinin geçmediğinden ve sağlık açısından problem oluşturmayacağından emin olunmalıdır.
  • Demir, sülfür ve kalsiyum içerikli besinlerin yeterince alınmasına dikkat edilmelidir.
  • Tırnaklarda beyazlamanın olduğu fark edildiğinde, tırnakların uzaması beklenmelidir. Ciddi bir problem yaratmayan beyaz lekeler tırnakla birlikte uzayarak kaybolacaktır. Eğer tırnağın belli bir noktasında uzun süre kalan ve yok olmayan beyazlıklar varsa doktora danışılmalıdır.
Marmara Üniversitesi iletişim Fakültesi mezunudur. 10 seneyi aşkın süredir çeşitli basın kuruluşlarında editör ve sosyal medya uzmanı olarak görev almıştır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.