Kış mevsimi insanların yaza göre daha az hareket ettiği ve bundan dolayı da kilo almaya daha fazla eğilimli olduğu bir zamandır. Metabolizmanın yavaşlaması ve daha az hareket kış aylarını kilo alma aylarına çeviriyor. Ancak kışın kilonuzu korumanın basit bir yolu var: Lahana Çorbası! İşte sizlere hem sağlıklı hem de kilo vermenizi sağlayacak lahana çorbasının tarifi ve faydaları…
Lahana içerdiği vitaminler ve besinler sayesinde kış aylarının en mucizevi besinlerinden biri olarak tanımlanır ve tüm diyet listelerinde yer alır. Lahana kalori açısından oldukça düşük bir besin olmasının yanında uzun süre de tok tutma özelliğine sahiptir. Hem çiğ hem de pişirerek tüketilen lahana kilo vermeniz konusunda sizin en büyük yardımcınız olacaktır.
Son zamanlarda diyet listelerinde başı çeken, sosyal medyada sıklıkla adı geçen lahana çorbası ile kış mevsimini rahat geçirebilirsiniz. Beyaz lahana çorbası yaparak yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırabilir, kış aylarında kilo verebilirsiniz. Lahana çorbasının kilo verme dışındaki faydalarını ve lahana çorbası tarifinini aşağıda sizlere sunuyoruz:
BEYAZ LAHANA ÇORBASININ FAYDALARI
- Bağışıklığı güçlendirir; Beyaz lahanada bulunan kükürt bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı korur, iyileşme süresini hızlandırır. Gastrit ve ülsere karşı koruyarak, hazmı kolaylaştırır.
- Gözlerin yaşlanmasını engeller; İçeriğindeki beta-karoten A vitaminine dönüşerek göz sağlığına fayda sağlar. Gözleri güçlendirerek özellikle gece görme fonksiyonlarının artmasını sağlayan A vitamini, gözlerin yaşlanmasını engellemeye yardımcıdır.
- Cildi güzelleştirir; Beyaz lahana, yine kükürt içeriği sayesinde egzama, sedef gibi cilt hastalıklarında iyileşme sürecine fayda sağlar. Akne tedavisine destek olarak, akne oluşumunu engeller. Vücutta biriken zehirli toksinlerin dışarı atılmasını sağlayarak cildin güzelleşmesine destek olur.
- Kemik ve kas sağlığını güçlendirir; Kalsiyum, potasyum ve magnezyum minerallerinden zengin olan beyaz lahana, kemik ve kas sağlığını güçlendirir. 30 yaşına kadar kemiklerde biriken kalsiyum ilerleyen yaşlarda kemik erimesi riskini azaltır. Yaşlılık döneminde de daha sağlıklı kemikler, ufak çarpma ve düşmelerde kemik kırılmalarının daha az olmasını sağlar.
- Selülitleri azaltır; İdrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttan toksinlerin atılmasını sağlayan beyaz lahana, selülitlerin azalmasına yardımcı olur. Yine kadınların adet dönemlerindeki hormonal kaynaklı ödemlerde de lahana suyu ya da çorbasının tüketimi ödemin atılmasına fayda sağlayıp bu dönemin daha rahat geçirilmesini sağlar.
- Lahana çorbası kalbi korur; Potasyum içeriği sayesinde yüksek kan basıncına karşı da etkili olan beyaz lahana, yüksek tansiyonun zararlı etkilerinden korur, kalp damarlarının tıkanmasını engelleyerek kalp hastalıklarını önler. İçeriğindeki mineralleri kaybetmemesi için pişirme suyunun dökülmemesi, çorba olarak ya da suyunu içerek tüketilmesi önerilir.
YAĞ YAKAN LAHANA ÇORBASI TARİFİ;
Her ne kadar pişirirken kokusu biraz rahatsız etse de beyaz lahana çorbası sindirim sistemine iyi gelir. Vücudunuzda biriken ödemi atmanızı sağlar. Peki haftada iki defa tüketilmesi gereken diyet lahana çorbası nasıl yapılır? İşte yağları cayır cayır yakan Lahana çorbası tarifi:
Malzemeler;
- 4-5 soğan
- 3 diş sarımsak
- Yarım beyaz lahana
- 2-3 kapya biber
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Kimyon, karabiber, zerdaçal
- Yarım çay bardağı mercimek
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 demet maydanoz
Hazırlanışı;
Soğanlar küp küp doğranır. Sarımsaklar bıçak yardımı ile hafifçe ezilir. Lahana ve kapya biber doğranır. Malzeme 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile hafifçe sotelenir. Kimyon, karabiber, zerdeçal, yarım çay bardağı yeşil mercimek, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 demet maydanoz ve 2-3 bardak su ilavesiyle sebzeler yumuşayıncaya değin pişirilir. Dilerseniz blender yardımı ile püre haline gelebilir veya taneli olarak da içilebilir