Öksürüğü anında kesiyor, yüksek tansiyona iyi geliyor! Keçiboynuzunun faydaları nelerdir?
Keçiboynuzu içerdiği vitamin ve minerallerin zenginliği ile son yıllarsa sağlıklı atıştırmalıklar listesinde kendine yer bulmaya başladı.
Baklagiller ailesinden olan keçiboynuzunun, içerdiği çözünmez posa, polifenoller ve taninler ile sağlığa olumlu etkileri bulunur. Özellikle antioksidan özelliğiyle de kalp-damar sağlığına yarar sağlar. Keçiboynuzunun faydaları…
Kalsiyum deponuzu keçiboynuzu ile doldurun
Potasyum, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve demir minerallerinden zengin olan keçiboynuzunun, toplam posa miktarı yüksek. Çözünür ve çözünmez posa içeriği dışında iyi bir kalsiyum kaynağı olarak özellikle kadınlar ve çocuklar tarafından tüketilmesi daha da önem taşır. Kadınların ilerleyen yaşlarda kemiklerinde kalsiyum kaybı olduğu için osteoporoza (kemik erimesi) karşı önlem alınmasını sağlayan keçiboynuzu, çocukların kemik gelişiminde de kalsiyum depolarını doldurmaya yarar.
Kabızlığı önler
İçeriğinde bulunan çözünmez posa, bağırsak ve sindirim sistemine de olumlu etkiler sağlar. Vücuttaki suyun tutulmasını sağlayarak bağırsak içinde besinlerin hareket etmesine yardımcı olur. Sindirilemez bir özelliği olması nedeniyle bağırsakların süpürgesi görevini görür, dışkıya yumuşatarak hacim kazandırır. Böylece kabızlığı önler. Süte kakao yerine keçiboynuzu unu koyup içebilirsinizÖksürük tedavisinde de kullanılır
Keçiboynuzunun sindirim sistemi ve kalp-damar sağlığının yanı sıra başka faydaları da bulunur. Bu faydaları şöyle sıralanır:
Yüksek kalsiyum içeriği sayesinde kemik sağlığını olumlu etkiler.
Balgam söktürücü özelliği ile öksürük tedavisinde kullanılır.
Akciğerleri temizler, sigaranın yarattığı hasarı azaltmaya çalışır.
Alerjik hastalıklara, astım ve bronşite iyi gelir.
Antioksidan içeriği sayesinde kansere karşı koruyucu etki gösterir.
Kalp-damar sağlığını korur
Kan kolesterol düzeyinin normalin üzerinde olduğu durumda düzenli olarak keçiboynuzu unu tüketilmesi üzerine yapılan bir çalışmada, kan kolesterol düzeyi ve LDL kolesterolü (kötü kolesterol) üzerine olumlu sonuçlar elde edildi. Yapılan çalışma gereği, kan kolesterol düzeyi normalin üzerinde olan kişiler 2 ay boyunca çiğ şekilde 10 gram keçiboynuzu unu tüketti. Su, süt veya yoğurda katılarak keçiboynuzunun 2 ay tüketilmesi sonucunda değerlerin normale döndüğü gözlendi. Buna benzer yapılan çalışmalar, keçiboynuzunun kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişilerde de koruyucu ve tedavi edici olarak kullanılabildiğini gösterir. LDL kolesterol ve total kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğundan dolayı hiperlipideminin azalmasını sağlar, kanı temizleme özelliği bulunur ve damar tıkanıklığı riskini azaltır.
Cinsel gücü artırır
Afrodizyak özelliğine sahip olan bu meyve kişiyi zinde ve enerjik tutarak cinsel performansı artırır. Ayrıca sperm sayısını arttırdığı için kısırlık sorununun çözümüne de yardımcı olabilir. Ancak gereğinden fazla tüketilirse doymuş yağ asidi yüzünden faydadan çok zarara yol açabilir.
- Gölpınar Hitit Barajı Dünya Mirasında
- Kocaeli’den 24 Kasım’a özel tiyatro
- Bakan Yerlikaya Hakkari ziyaretinden paylaştığı fotoğraflarla şehitleri andı
- Ankara Keçiören’de ekipler yolları tuzlamaya devam
- Bursa’da 24 Kasım törenlerle kutlandı