Dolar 32,5469
Euro 35,0437
Altın 2.435,46
BİST 10.446,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Az Bulutlu
İstanbul
30°C
Az Bulutlu
Çar 28°C
Per 28°C
Cum 29°C
Cts 30°C

Yıllardır soğanı yanlış şekilde tüketmişiz!

Yıllardır soğanı yanlış şekilde tüketmişiz!
12 Aralık 2022 16:35

Sofraların ve yemeklerin vazgeçilmez lezzeti soğanın hem çiğ hem de pişmiş olarak birçok faydası bulunuyor. Ancak bir çoğumuz bu muhteşem sebzeyi yanlış tüketiyor, tüketirken besin değerlerinin kaybolmasına neden oluyoruz.

Kış aylarına girdiğimi şu günlerde bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve daha az hasta olmak için tüketilen sebzelerin başında soğan geliyor. Hemen hemen yapılan tüm yemeklerde kullanılan soğanı kavurmanın yanlış olduğunu biliyor muydunuz? Peki, patates ve soğanı aynı ortamda muhafaza etmenin yanlış olduğunu? İşte soğan ile ilgili yanlış bilinenler ve nedenleri…

sogan tuektimi

Soğanın, çeşitli kanser türlerinin riskini azaltma, ruh halini iyileştirme, cilt ve saç sağlığını koruma gibi konularda önemli yararları vardır. Soğan özellikle A, C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açısından da zengindir. A vitamini hem enfeksiyonlara karşı bağışıklığı hem de göz sağlığını destekler, B vitaminleri ise suda eriyen vitaminlerdir. B vitamini bağışıklık ve sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur. İçeriğindeki C vitamini ise özellikle kış mevsiminde hastalıklardan korunmaya destek olmaktadır.

SOĞAN KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR

sogan kanser riskini azaltiyor

Yapılan çalışmalar soğanın içerdiği kuarsetin adlı antioksidan sayesinde yumurtalık, kolorektal gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Kuarsetin, alerjik reaksiyonlara yol açan histaminin bağışıklık hücrelerinde salınımını engellemesine yardımcı olur. Böylelikle soğanın astım veya alerjik problemleri olan kişilerde bağışıklığı desteklemeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Soğanının içeriğindeki kükürt kan inceltici etkisi göstererek kalp kriziyle inme riskini artıran plateletlerin birikimini önler. Soğandan alınan kükürtün hipertansiyon başlangıcını geciktirme ve azaltmaya yardımcı olduğu diğer çalışmalarla tespit edilmiştir.

SOĞAN VE PATATESİ BİR ARADA SAKLAMAYIN!

papates ve sogani birlikte saklamayin

Mutfakların vazgeçilmezleri olan soğan ve patates Türkiye’de tüm mutfaklarda neredeyse birlikte saklanır. Bunu yapmak maalesef mantıklı değildir, çünkü patatesin yaydığı nem soğanın filizlenmesine ve çürümesine yol açar. Kuru soğanı serin ve kuru bir ortamda saklamak uzun süre taze şekilde tüketilmesini sağlar.

Yarın kalan soğanlarınızı cam bir saklama kapı ile saklayabilirsiniz, ancak taze soğanı ıslak olarak buz dolanına koymak yapılan yanlışlardan biridir. Öncelikle tazeliğini kaybetmiş yapraklar varsa temizlenmeli daha sonra kağıt havluya sarılarak buzdolabında saklanmalıdır. Böylelikle taze soğanın daha uzun taze kalması sağlanabilir.

SOĞANI YAĞDA KIZDIRMAK SAĞLIKLI DEĞİLDİR!

sogan kavurmak

Yemek yaparken kullanılan soğanlar genellikle yağda kavrularak sotelenir. Bu durum oldukça yanlış bir uygulamadır. Kavurma işlemi sırasında yağ yanar ve bundan dolayı kanserojen maddeler daha çok ortaya çıkar. Soğanlı yemek yapılırken tüm sebzeler tencere birlikte çiğden konularak yapılmalıdır. Sebzelerin pişme esnasında saldıkları su ile de zaten soğan pişmektedir. Etli bir yemek yapılırken de eti sotelerken yine etin bıraktığı su ile soğan kendi halinde pişmektedir.

Marmara Üniversitesi iletişim Fakültesi mezunudur. 10 seneyi aşkın süredir çeşitli basın kuruluşlarında editör ve sosyal medya uzmanı olarak görev almıştır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.