ad-inserter
domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init
action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/iyilikveguzellik.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114Bursa Teknik Üniversitesi’nin TÜBİTAK destekli projesiyle; Uludağ’ın farklı orman zonlarında yayılış gösteren arı türlerinin çeşitliliği belirlenecek. Hymenoptera türlerinin neslini korumaya yönelik çıktıların elde edilmesinin hedeflendiği çalışma, Uludağ ormanlarında 3 yıl sürmesi planlanıyor.
BURSA (İGFA) – Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Sarıkaya’nın yürütücülüğünü yaptığı “Uludağ’ın Orman Zonlarında Hymenoptera Tür Çeşitliliğinin Belirlenmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında desteklenmeye değer bulundu.
Projede; Gürcistan Tarım Üniversitesinden (Agricultural University of Georgia) Prof. Dr. George Japoshvili, BTÜ Orman Fakültesinden Doç. Dr. Ayşe Gül Sarıkaya ve Araştırma Görevlisi Tutku Gencal araştırmacı olarak görev alıyor. Çalışma kapsamında Uludağ ormanlarında yayılış gösteren Hymenoptera (Zar Kanatlılar – Karıncalar, Bal Arıları, Yaprak Arıları, Yaban Arıları) türleri belirlenerek, tür çeşitliliği ortaya konulacak. Üç yıl devam edecek olan proje çalışmaları ile Uludağ ormanlarının farklı alanlarından alınacak deneme sahalarında, Hymenoptera takımına ait türlerin tespit edilmesi amaçlanıyor.
Proje süresince deneme sahalarına yerleştirilecek Malaise Tuzakları yardımıyla böcek örneklerinin toplanacağını ifade eden Prof. Dr. Sarıkaya, “Bunun yanı sıra, atrap (böcek yakalama aleti) ile süpürme örnekleme yöntemi kullanılacağız. Ayrıca, farklı renklerdeki kap tuzaklar (pan traps), deneme sahalarına tesis edilerek, bu tuzaklardan da örnekler toplanacak. Çalışma alanından toplanan örnekler, üniversitemiz Orman Fakültesi Entomolojisi Laboratuvarı’na getirilecek. Burada böcek takımları ve familyalarına göre tasnifleri yapılarak, hazırlıkları gerçekleştirilecek” dedi.
TÜRLERİN NESİLLERİ KORUMA ALTINA ALINABİLECEK
Uludağ’da yayılış gösteren Hymenoptera türlerinin tespiti ile Uludağ’ın farklı orman zonlarının, bu türler bakımından çeşitlilik değerlerinin tespit edileceğini vurgulayan Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Oğuzhan Sarıkaya, “Ayrıca bu alanlardaki bitki tür ve vejetasyon çeşitliliğine bağlı olarak ortaya çıkan Hymenoptera tür kompozisyonlarının benzerlik durumlarını belirleyeceğiz. Öte yandan, endemik ve nesli tehdit altında olan türlerin tespiti ile bu türlere ilişkin koruma önlemlerinin ve nesillerinin devamına yönelik tedbirlerin alınması da mümkün olabilecek” diye konuştu.
Kartepe turizminin potansiyeli ve sürdürülebilirliği çerçevesinde uzman isimlerin katıldığı Kartepe Turizm Çalıştayı Kocaeli Kongre Merkezi’nde…
Konya Selçuklu Belediyesi, 2024 yılında düzenlenen Ulusal ve Uluslararası şampiyonalarda şehrimizi ve ülkemizi gururla temsil…
Konya Tarım Fuarı, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile yurt içi ve yurt dışından…
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Doğançay Mahallesi'ndeki bir arazide "vahşi depolama" yapıldığı gerekçesiyle İzmir'in…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik "cuntacı" ifadesi nedeniyle CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e 500 bin…
Sakarya Büyükşehir Nisan kültür sanat etkinlikleri, 9 Nisan Çarşamba günü düzenlenecek İncinsen de incitme” adlı…