Dolar 33,9278
Euro 37,9312
Altın 2.729,53
BİST 9.904,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
31°C
Parçalı Bulutlu
Cum 31°C
Cts 30°C
Paz 28°C
Pts 28°C

Türkiye’nin ilk yerli otomobili “Devrim”, TOGG’un Gemlik Kampüsü’ne getirildi

Türkiye’nin ilk yerli otomobili “Devrim”, TOGG’un Gemlik Kampüsü’ne getirildi
29 Ekim 2022 15:35

Türkiye’nin ilk yerli otomobil girişimi olan Devrim, TOGG’ün üretileceği Gemlik’teki fabrikaya getirildi.

Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla açılışı gerçekleştirilecek olan TOGG’un Bursa Gemlik’teki fabrikasına gelenler büyük bir sürprizle karşılaştı. 1961 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in talimatıyla yapılan, Türkiye’nin ilk yerli arabası Devrim Gemlik’teki tesisine getirildi.

devrim ve togg bir arada

Fuaye alanında TOGG’un Sedan ve C-SUV modellerinin yanında sergilenen Devrim ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü. TOGG, resmi Twitter hesabından Devrim ve TOGG modellerinin bir arada olduğu fotoğrafı paylaşarak “Dün, bugün, gelecek… Devrim mühendislerine saygıyla.” notunu yazdı.

togg devrim paylasimi

DEVRİM ARABASINA NE OLMUŞTU?

DEVRIM ARABASI

1961’de Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, çeşitli şirketlerde çalışan 24 mühendise, tamamen Türkiye’de tasarlanmış ve üretilmiş bir otomobil üretmesini emretti. 29 Ekim 1961’deki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında gösterilecekti. Eskişehir’deki atölyede 130 günlük aceleci işten sonra, daha sonra TÜLOMSAŞ fabrikasını oluşturacak mühendisler, otomobilin dört prototipini yapmayı başardılar. Biri siyah, diğerleri krem ​​rengindeydi. Otomobil Devrim olarak adlandırıldı.

Program son derece sıkıydı; Bununla birlikte, ikisi krem diğer ikisi siyah renkli dört araba tamamlanabildi. Otomobiller Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için Ankara’ya gönderildi. Siyah arabanın cilası Ankara trenindeyken yapıldı. Kömürle çalışan lokomotifin bacasından çıkacak kıvılcımların yaratacağı güvenlik tehdidi sebebiyle araçlara sadece manevra yapabilecek kadar benzin konmuştu. Motor performansını arttırmak için sıkıştırma oranı artırıldığından, motorları motor vuruntusu olmadan çalıştırmak için yüksek oktanlı benzin gerekiyordu. Yüksek oktanlı benzin o zamanlar sadece Ankara’da mevcuttu. Kutlamalar gününde, Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel tören için yakıt ikmali yapılmadan önce siyah araca bindi. Yaklaşık yüz metre ilerledikten sonra araç durdu. Sonra Başkan siyah arabadan indi ve arkada (daha önce benzini doldurulmuş olan) krem ​​renkli arabaya bindi ve onunla Anıtkabir’e gitti. İki araba daha sonra törensel koşuları sorunsuz tamamladı. Ertesi gün gazete manşetleri “Devrim 100 metre gitti ve durdu.” şeklinde yazılmıştı ve araba uzun yıllar alay konusu oldu.

Marmara Üniversitesi iletişim Fakültesi mezunudur. 10 seneyi aşkın süredir çeşitli basın kuruluşlarında editör ve sosyal medya uzmanı olarak görev almıştır.