Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ad-inserter domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/iyilikveguzellik.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jetpack domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/iyilikveguzellik.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Tek gece uykusuz kalmak iki yıla kadar yaşlandırabiliyor!

Tek gece uykusuz kalmak iki yıla kadar yaşlandırabiliyor!

Sağlıklı bir vücudun temeli sağlıklı bir beyinden geçiyor. Beyin sağlığını korumak için çeşitli alışkanlıklardan uzak durmak gerekiyor. Yapılan araştırmalar geceleri sık sık yapılan bir alışkanlığın beynin yapısına zarar vererek insanları iki yıla kadar yaşlandırdığını ortaya çıkardı.

Uzmanlar düzenli bir uykunun hem vücut hem de beyin sağlığı açısından önemli olduğunu sıklıkla vurguluyor. Fazla uyumak veya az uyumak da çeşitli hastalıklara sebep olabiliyor. Yapılan son araştırmada tek gece bile uykusuz kalmanın beyin yapısında hasarlar yaratarak yıllarca yaşlanmasına neden olduğunu belirtiyor.

Journal of Neuroscience’da yayınlanan yeni bir çalışma uyku eksikliğinin beyni yaşlandırıyormuş gibi görünebileceğini keşfetti. Sadece bir gece tam uyku yoksunluğu yaşamanın bazı insanların beyinlerini iki yıla kadar yaşlandırdığı gösterildi. Almanya, İsviçre ve Danimarka’daki çeşitli enstitülerden araştırmacı ekibi, bunun beyin yapısında önemli değişikliklere neden olduğunu buldu.

Araştırma için çeşitli uyku koşullarına sahip 19 ila 39 yaşları arasındaki 134 sağlıklı katılımcının MRI verileri analiz edildi. Her gece katılımcıların beyinleri değerlendirildi ve görünen beyin yaşları hesaplandı. Uyku yoksunluğu grubundaki deneklerin beyin yaşının bir ila iki yıl arasında arttığını gözlemlendi. Bilim insanları yapılan çalışmanın sonucunda şunları açıkladı:

“İlginç bir şekilde, bir gecelik dinlenme uykusundan sonra beyin yaşı başlangıçtan farklı değildi. Ayrıca toplam uyku yoksunluğundan sonra beyin yaşındaki değişiklik ile iyileşme gecesi boyunca ölçülen uyku değişkenleri arasındaki ilişkileri de gösterdik.”

Bilim insanları , akut veya kronik gruplar arasında beyin yaşının önemli ölçüde değişmediğini buldular. “Aksine, akut (gece üç saat yatakta kalma) veya kronik kısmi uyku kısıtlaması (gece boyunca kesintisiz beş saat yatakta kalma) beyin yaşının önemli ölçüde değişmediğini söylediler.

DİNLENME UYKUSU SAYESİNDE ETKİLER GERİ DÖNDÜRÜLEBİLİYOR

Araştırmacılar beyinde yaşanan bu yaşlanmanın dinlenme uykusu ile geri döndürülebildiğini ifade ederek “Birlikte ele alındığında, yakınsak bulgular, akut toplam uyku kaybının genç katılımcılarda beyin morfolojisini yaşlanmaya benzer bir yönde değiştirdiğini ve bu değişikliklerin dinlenme uykusuyla geri döndürülebileceğini gösteriyor.” açıklamasında bulundu.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız.

Gizlilik Politikasını Oku