Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Az Bulutlu
İstanbul
25°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 28°C
Çar 28°C

Tarihi Kale Konya turizmine ufuk açacak

Tarihi Kale Konya turizmine ufuk açacak
15 Ekim 2023 07:34

Konya’nın zirvesinde yer alan ve tarihin adım adım gün yüzüne çıktığı Gevale Kalesi’nde 3.etap çalışmaları hızla devam ediyor. Bu tarihi yapının Konya turizmine kazandırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı Selçuklu Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi örnek bir iş birliği sergiliyor.

KONYA (İGFA) – Selçuklu Belediyesi tarihi ve kültürel varlıklarla alakalı çalışmalarını sürdürüyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve kadim medeniyetimizin izlerinin de yer aldığı ve turizm açısından büyük potansiyele sahip Gevale Kalesi’nde çalışmalarını yürüten Selçuklu Belediyesi 3.etap çalışmalarını hızlı bir şekilde devam ettiriyor. Kültür Turizm Bakanlığı, Selçuklu Belediyesi, Konya Müzeler Genel Müdürlüğü  ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin paydaş olduğu bu tarihi çalışma kısa zaman sonra Konya’ya çok önemli bir turizm destinasyonu daha kazandıracak.

Gevale Kalesi’nin her bir kısmının tarihte bir zaman yolculuğu yaşattığını söyleyen Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı çalışmanın tamamlandığında Konya’nın önemli bir turizm dinamiği daha kazanacağının altını çizdi.

Başkan Pekyatırmacı sözlerini şöyle sürdürdü; “Burası hakim bir noktada Konya’nın 360 derece gözlemlenebildiği aynı zamanda da Antik Dönem’den itibaren bir kalenin bulunduğu önemli bir yerleşim alanı. Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı’ya kadar binlerce yıldır birçok medeniyetin tarihi izlerini taşıyor. Yürütülen kazılarda, önemli bulgulara ulaşıldı ve ulaşılmaya devam ediyor. Yürüttüğümüz çalışmalarla  kazıdan çıkan eserlerin sergilendiği alanların yer alacağı  restorasyonlarla birlikte Konya’nın turizmine önemli bir katkı sağlamayı düşünüyoruz. Takkeli Dağ’ın zirvesinde Gevale Kalesi’ni ziyarete gelen misafirlerimiz hem tarihin derinliklerine yolculuk edecekler hem de Konya’yı panaromik olarak görebilecekler bu anlarını fotoğraflayarak zamana iz düşebilecekler. Burada yürüttüğümüz bu önemli tarihi çalışmada Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Konya Müzeler Genel Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi ile paydaşız bu anlamda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.  

“GEVALE’DE 3.ETAP ÇALIŞMALARIMIZI HIZLI BİR ŞEKİLDE SÜRDÜRÜYORUZ”

2012 yılında başlatılan ve Konya turizmi için büyük önem arz eden Gevale Kalesi’ndeki çalışmalar ile ilgili bilgi veren Başkan Pekyatırmacı 3. etap çalışmaları ile ilgili olarak da şu bilgileri paylaştı:

“Gerçekleştirdiğimiz 3. Etap restorasyon uygulamaları ile kalede bulunan tapınak bölümüne araç ve yaya ulaşımını sağlayan yol kaplamaları ve bu yolların aydınlatmalarını gerçekleştiriyoruz. Ayrıca Kalenin Güney ve Doğu eteğinde bulunan kaya mezarların temizliği ve muhafaza çalışmalarını yürütüyoruz. Bu çalışmayla eş zamanlı olarak  kaya mezarlara olan yaya ulaşımı ve gerekli yerlere istinat taş duvar uygulamaları da yapıyoruz. Kalede birçok yerde  bulunan  su sarnıçlarının konservasyonu da devam ediyor. Ayrıca bu kapsamda bazı burçların restorasyonu ile birlikte dehlizin de restorasyonu ve koruma altına alınması işlemini de yapıyoruz. Kaleye yaya ulaşımını sağlayan yaya yolu da özgün yapısına uygun olarak restore edilmekte ve güvenlik amaçlı istinat ve korkuluk  yapıyoruz. Daha önce Sille Kaya Islahı projesinde uyguladığımız can güvenliği tehlikesi oluşturan kayaların da kırımı gerçekleştirilerek gerekli görülen yerlere güvenlik amaçlı tel örgü (mash) uygulamasını gerçekleştiriyoruz.”