Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ad-inserter domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/iyilikveguzellik.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jetpack domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/iyilikveguzellik.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Sürekli uyuma isteği: Hipersomnia nedir?
Dolar 34,4888
Euro 36,2725
Altın 2.958,62
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 18°C
Cts 8°C
Paz 10°C
Pts 10°C

Sürekli uyuma isteği: Hipersomnia nedir?

Sürekli uyuma isteği: Hipersomnia nedir?
12 Mart 2023 14:50

Gündede 7-8 saat uyuduğunuz halde hala uykulu mu hissediyorsunuz. Sürekli uyumak istemenizin arkadasında bir rahatsızlık olabillir? Uzun saatler çalışmak, verimli uykuyu alamamak veya vitamin eksiklikleri gibi durumlar sürekli uyku halini devam ettiriyor olabilir. Ancak tüm bunların dışında ‘Hipersomnia’ adı verilen aşırı uykusuzluk durumu sürekli uyku halinizi tetikliyor olabilir.

HİPERSOMNİA NEDİR?

Sürekli uyuma isteği: Hipersomia

Hipersomnia, aşırı uyku ihtiyacı ile karakterize bir uyku bozukluğudur. Bu durumda kişiler, normal uyku saatlerinden daha fazla uyumaya ihtiyaç duyarlar ve gün boyunca aşırı uyku hali yaşarlar.

Hipersomnia, iki farklı tipe ayrılabilir: primer hipersomnia ve sekonder hipersomnia. Primer hipersomnia, başka bir sağlık sorunu olmaksızın aşırı uyku ihtiyacı ile karakterizedir. Sekonder hipersomnia ise, bir altta yatan sağlık sorunundan kaynaklanır ve uyku ihtiyacını artırır.

Hipersomnia belirtileri, uyandıktan sonra hala yorgun hissetmek, gün içinde sürekli uyku ihtiyacı duymak, uyumakta zorlanmamak, uyandıktan sonra kendini hala uykulu hissetmek ve öğrenme ve hafıza sorunları yaşamaktır.

Hipersomnia tedavisi, altta yatan sağlık sorununun tedavisi veya yaşam tarzı değişiklikleri gibi nedenlere bağlı olarak değişebilir. Yaşam tarzı değişiklikleri arasında, uyku düzenine uyum sağlamak, kafein tüketimini azaltmak ve düzenli egzersiz yapmak gibi faktörler yer alır. Tedaviye rağmen hipersomnia devam ederse, ilaç tedavisi veya diğer tıbbi müdahaleler düşünülebilir.

Hipersomnia, kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir ve uyku apnesi, obezite, depresyon ve anksiyete gibi diğer sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, aşırı uyku ihtiyacı ile karşı karşıya kalan kişilerin bir sağlık uzmanına danışmaları ve uyku alışkanlıklarını gözden geçirmeleri önerilir.

SÜREKLİ UYKU HALİ NEDEN OLUR?

Birincil hipersomnia, uyku ve uyanma işlemlerini yerine getiren beyin fonksiyonlarında yaşanan sorunlardan dolayı oluşuyor.

İkincil hiperspmnnia ise yorgunluğa ve yetersiz uykuya neden olan durumlar sonucunda görülür. Örnek olarak uyku apnesi olan veya geceleri sürekli burnu tıkandığı için rahat uyuyamayan insanlar da hipersomnia görülür.

HİPERSOMNİA TEDAVİSİ

hipersomia tedavisi

Hipersomnia, aşırı uyku hali veya aşırı uyku gereksinimi olarak tanımlanabilir ve çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Tedavi, hipersomniya nedenine bağlıdır ve her birey için farklı olabilir.

Hipersomniya tedavisinin ilk adımı, temel uyku hijyeni uygulamalarının (düzenli uyku saatleri, yatak odasının sessiz, serin ve karanlık olması, uykuya yardımcı aktivitelerden kaçınma, kafein ve alkol tüketiminin sınırlanması vb.) sağlanmasıdır.

Bunun yanı sıra, hipersomnia tedavisi için şu yöntemler kullanılabilir:

  1. İlaç tedavisi: Hipersomniya için çeşitli ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar, uykuyu düzenleyen hormonlara etki ederek uyanıklığı artırabilir veya uyku kalitesini artırabilir.
  2. Psikoterapi: Stres, anksiyete veya depresyon hipersomniya semptomlarının nedeni olabilir. Psikoterapi, bu psikolojik durumların yönetimine yardımcı olabilir ve hipersomniya semptomlarını azaltabilir.
  3. Davranışsal terapi: Davranışsal terapi, bireye uyku hijyenini uygulama konusunda beceriler öğretebilir. Örneğin, uykuya dalmak için gevşeme teknikleri gibi yöntemler öğretilebilir.
  4. Canlandırıcılar: Uyarıcı ilaçlar, gündüzleri uyanık kalmak için kullanılabilir. Ancak, bu ilaçlar, birçok yan etkiye neden olabilir ve bu nedenle dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.

Hipersomniya semptomlarına neden olan altta yatan sağlık sorunları varsa, tedavi altta yatan soruna yönelik olacaktır. Bu nedenle, tedavi, bir uyku uzmanı veya bir doktor tarafından belirlenmeli ve yönlendirilmelidir.

Hipersomnia Nedir? Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nden Prof. Dr. Barış Metin’ın anlatımını izlemek için tıklayınız…

Marmara Üniversitesi iletişim Fakültesi mezunudur. 10 seneyi aşkın süredir çeşitli basın kuruluşlarında editör ve sosyal medya uzmanı olarak görev almıştır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.