Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ad-inserter domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/iyilikveguzellik.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Sakarya'da edebiyat dolu bir gece
Dolar 35,4730
Euro 36,5974
Altın 3.049,33
BİST 9.715,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Yağmurlu
İstanbul
7°C
Yağmurlu
Çar 8°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 10°C

    Sakarya’da edebiyat dolu bir gece

    Sakarya’da edebiyat dolu bir gece
    REKLAM ALANI
    14 Ocak 2025 13:34
    1
    A+
    A-

    Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin Ofis Sanat Merkezi’nde düzenlediği “Türk Edebiyatı’nda Sakarya” panelinde Sakarya’nın tarihe konu olan güzellikleri Sapanca Gölü, Sakarya Nehri ve Geyve Boğazı’nın anlatıldığı şiirler ve Nazım Hikmet, Kemal Tahir, Sezai Karakoç gibi ustaların Sakarya’ya olan sevgisi anlatıldı.

    SAKARYA (İGFA) – Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, sanatın usta isimlerini vefa programlarıyla hatırlıyor ve gelecek nesillere miras bırakıyor.

    OSM’de vefa programı

    Son olarak Türk Edebiyatı’nın usta isimleri Nazım Hikmet, Kemal Tahir, Sezai Karakoç ve Turgut Uyar’ın konuşulduğu “Türk Edebiyatında Sakarya” adlı panel yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

    Şair Ercan Yılmaz ve Yazar Muharrem Dayanç’ın konuşmacı olarak katıldığı panelde, usta edebiyatçıların eserleri ve yaşamlarına dair bilinmeyenler ele alındı.

    Sanat tarihinde Sakarya etkisi

    Ayrıca şiir ve sanatın süsü olan Sakarya’yı konu alan şiirler, şehrin güzelliğinden bahsedilen eserler konuşulurken Geyve Boğazı, Sakarya Nehri, Sapanca Gölü gibi mirasın sanatçılara verdiği ilham anlatıldı.

    “Sakarya’nın fark edilmemesi mümkün değildi…”

    Programın moderatörlüğünü yapan Şair Ercan yılmaz, “Sakarya müstesna bir tabiata sahip. Bilhassa Anadolu’nun her yerine giden trenler vasıtasıyla bu güzelliğin fark edilmemesi mümkün değil. Geyve Boğazı, Sakarya Nehri, kayalar, çınarlar, şirin köyler. Boğazdan geçen trenlerden seyredilen doğayı ifade etme isteği şiirde somutlamıştır genellikle. Roman ve hikâyelerde Sakarya’nın başka bölgeleri öne çıkarken şiirde Sapanca ve Geyve Boğazı’nın zaman zaman Millî Mücadele açısından da öne çıktığını görüyoruz.” dedi.

    “Anadolu baharının en güzel yeri”

    Ercan, Sakarya’nın roman ve eserlere konu olan yanından bahsederken, “Genellikle romancı olarak bildiğimiz Kemal Tahir belki de Necip Fazıl’ın Sakarya Türküsü şiirine ilham olmuş şiirinde Geyve Boğazı’nı ruhuyla ve tarihe yaptığı atıflarla çok güzel biçimde anlatır. Anadolu’da baharın en güzel geldiği yer olarak niteler buraları. Nazım Hikmet de KuvâyîMilliye’de de Adapazarlı Kambur Kerim’in hikâyesini anlatır. Geyve Boğazı. Sezai Karakoç’tan Oruç Aruoba’ya, Sait Faik’ten İbrahim Tenekeci’ye birçok şairin şiirine konu olan Geyve Boğazını yazmak şiirin şiirini yazmaktır” ifadelerini kullandı.

    “Edebi esere 4 farklı bakış”

    Programda konuşan Yazar Muharrem Dayanç ise, “Edebiyat araştırmalarında ortak kabullerden hareketle söylemek gerekirse, bir edebi esere dört farklı açıdan yaklaşılabilir ki bunlar dış dünyaya ve topluma dönük eleştiri, esere dönük eleştiri, okura yönelik eleştiri ve

    sanatçıya dönük eleştiri olarak sıralanabilir. Sanatçıya dönük eleştiri edebi eseri anlamaya ve anlamlandırmaya sanatçının iç dünyasından başlar. Bu yöntemde, edebi eserlerin sanatçıların geçmişlerinden, psikolojilerinden izler taşıdığı fikri öne çıkar.” dedi.

    Söyleşi programı, konuklarla konuşmacılar arasında soru cevapla son buldu.

    REKLAM ALANI