Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 32°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 31°C

Regl izni için kanun teklifi verildi! Temel insani hak olarak görülsün

Regl izni için kanun teklifi verildi! Temel insani hak olarak görülsün
17 Kasım 2022 02:01

Dünya üzerinde Japonya, İtalya, Çin ve Tayvan gibi ülkelerde sürdürülen regl izni uygulamasının bir benzerinin de Türkiye’de olması için ilk adım atıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, kadın işçi ve memurlara regl izni verilmesini konu alan kanun teklifini hazırlayarak TBMM başkanlığına sundu. Tanal’ın bu teklifi yasalaşırsa kadın memurlar ve kadın işçiler bir iş günü izinli olacak. Kadın çalışanın ikinci gün için de izne ihtiyaç duyulması halinde kurum yada işveren tarafından bu talep karşılanacak.

Dünya üzerinde ilk olarak Japonya’da uygulanan regl izni için TBMM’ye kanun teklifi sunuldu. Kanun teklifinde bu durumun temel insan hakkı olarak görülmesi gerektiğini ifade edildi.

regl izni kanun teklifi

CHP Milletvekili Mahmut Tanal imzası taşıyan teklifte “Özellikle şiddetli ağrılı regl ya da polikistik over sendromu gibi rahatsızlıkları olan çalışan kadınlar için regl döneminde çekilen ağrı, çalışmayı ya da günlük hayata katılmayı imkânsız hale getiren bir seviyeye ulaştırmaktadır. Bu bakımdan regl izni, hem sağlık hakkı bakımından hem de regl konusunun iş/çalışma hayatında da normalleştirmesi bakımından örnek bir uygulamadır. Regl izni, tıpkı yaşam hakkı gibi temel bir insan hakkı olarak görülmeli ve uygulanmalıdır.” denildi.

Eğer teklif kanunlaşırsa regl olan kadın işçi ve memurlar ay içerisinde bir gün regl izni hakkı kazanacaklar. İkinci gün için de izne ihtiyaç duyulması halinde kurum veya işveren tarafından bu talep kabul edilecek ve ikinci gün de izinli sayılacaklar.

kadin calisan regl izni

2019 YILINDA BORNOVA BELEDİYESİ BENZER BİR UYGULAMA BAŞLATMIŞTI

İzmir’in Bornova ilçesi belediyesi 2019 yılında yürürlüğe koyduğu Kadın Özel İzni adıyla benzer bir uygulama başlatmıştı. Bunu başlatan ilk belediye olan Bornova Belediyesi, her ay kadın çalışanlara kendi belirledikleri bir günü özel izin olarak tanımıştı.

Kadınlar ile kadınlara özel günlerinde izin verdiğini duyuran şirketlerin, kurumların paylaşımları da gün geçtikçe artıyor.

Bornova Belediyesi de yaptığı paylaşımda “Kadın çalışanlarımız için Kadın Özel İzni uygulamasını ilk başlatan belediye olduk. Kadın çalışanlarımızın her ay için kendi belirlediği tarihte 1 gün, toplamda yıllık 12 gün izin kullanabildiği uygulamamızı 01.04.2019 tarihinde hayata geçirdik” ifadeleri kullanmıştı.

DÜNYADA REGL İZNİ OLAN ÜLKELER

ADET IZNI VEREN ULKELER

  • Endonezya’da 2003 yılındaki 13 sayılı iş kanunu uyarınca, kadınların ayda iki gün âdet izni alma vardır.
  • Japonya’da 1947’den bu yana, çalışma Standartları Yasası’nın 68. Maddesi uyarınca, âdet dönemlerinde çalışması özellikle zor olan kadınların izin talebinde bulunması halinde işverenin izin isteyen kadını çalıştırması yasaktır. Japon yasaları âdet döneminden geçen bir kadının izin almasına izin verilmesini şart koşarken şirketlerin âdet sırasında çalışmayı seçen kadınlar için ücretli izin veya ekstra ödeme sağlamasını şart koşmuyor.
  • Güney Kore’de kadın çalışanlar, Çalışma Standartları Kanunun 71. Maddesine göre adet izni alma hakkına sahiptir ve âdet iznini kullanmadıkları takdirde ek ücret alırlar. Güney Kore’deki yasa nadiren uygulanmakta ve varlığı hâlâ tartışmalara konu olmaktadır.
  • Avrupa’da 2021 yılı itibarıyla âdet iznini uygulamakta olan ülke bulunmamaktadır. İtalyan Parlamentosu’nun 2017’de adet izni politikası getirme önerisi Avrupa’da âdet döngüsünün işgücündeki kadınları nasıl etkilediği konusunda tartışmalara yol açtı. Tasarı, şirketlerin adet sancıları çeken kadınlara üç günlük ücretli izin verme zorunluluğunu getirecekti ancak politika yürürlüğe girmedi.
  • Zambiya’da 2015 yılı itibarıyla kadınlar hükümetin “Anneler Günü” olarak adlandırdığı âdet izni politikası nedeniyle her ay, bir gün yasal olarak izin alma hakkına sahiplerdir. Bir kadın çalışan bu haktan mahrum bırakılırsa, işverenini şikayet etme hakkına sahiptir.
Marmara Üniversitesi iletişim Fakültesi mezunudur. 10 seneyi aşkın süredir çeşitli basın kuruluşlarında editör ve sosyal medya uzmanı olarak görev almıştır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.