Dolar 32,6300
Euro 35,3136
Altın 2.472,27
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Cum 29°C
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C

Rahat Bir Doğum İçin Yapmanız Gereken 12 Şey

Rahat Bir Doğum İçin Yapmanız Gereken 12 Şey
24 Ağustos 2022 21:00

Anne olmaya karar verdiniz ya da anne olduğunuzu öğrendiniz. Artık sizin için fiziksel, psikolojik ve maddi olarak bambaşka bir dönem başlıyor. Bu dönemi en rahat şekilde geçirmek ve kolay bir doğum için bu süreci en doğru şekilde geçirmeniz büyük önem taşıyor. İşte rahat bir doğum için güzel ve zorlu hamilelik süresinde dikkat etmeniz gereken 12 şey ;

1. Anne olmak istediğinizden emin olun

Anne – baba olmak bu dünyadaki en zor kararlardan biri. Bunu gerçekten isteyip istemediğinizden emin olmalısınız. Psikolojinizin sağlıklı kalması ve stres durumunuzun artmaması için bu durum oldukça önemlidir. Gerekli görürseniz bu konuda uzman bir terapistten destek alabilirsiniz.

hamile2. Folik asit kullanmaya başlayın

Folik asit vücutta hücre çoğalması, protein sentezi, dna yapımı gibi birçok işleve sahiptir. Bu sebeple mümkünse hamile kalmadan 3 ay öncesinden düzenli folik asit kullanmaya başlamanız bebeğin gelişimi için çok önemlidir. Bu konuda doktorunuza danışmayı da ihmal etmeyin.

3. Doğru beslenmeye dikkat edin

Hamilelik sırasında almanız gereken belli miktarda protein, karbonhidrat ve yağ vardır. Bunların tespiti ve doğru beslenme düzeni için kesinlikle doktorunuza danışmalısınız. Ayrıca hazır paket ve işlenmiş gıdalardan uzak durmalısınız. Yemeklerde kullanacağınız tuz miktarını azaltmanız ve bol taze sebze meyve tüketmeniz besin değerlerinizi destekleyecektir.

hamile beslenme4. Su içmeyi ihmal etmeyin

Hamilelik sürecinde ve doğum sonrasında vücudunuzun ihtiyaç duyduğu sıvıyı almanız sağlığınız için gereklidir. Bu nedenle su içmeyi ihmal etmemeli ve bol sıvı tüketmeye özen göstermelisiniz.

5. Hastanenizi kararlaştırın

Doğum yapacağınız hastaneyi önceden araştırmak, doğum ücretleri, servis hizmetleri, kapsamları konusunda bilgi almak sizi istenmeyen sürprizlerden koruyacaktır. Bu nedenle araştırmalarınızı ilk aylardan yaparak netleştirmek, etrafınızdan bilgi almak ve belirleyeceğiniz hastanelerle görüşme yapmak ilerleyen dönemde sizi psikolojik olarak çok rahatlatacaktır.

Hesaplama6. Finansal durumunuzu hesaplayın

Eğer çalışıyorsanız hamileliğin son dönemlerinde doğumdan sonraki süreçte çalışamayacağınızı göz önünde bulundurun. Ayrıca doğum masrafları ve bebek için alınacak eşyalarla ilgili harcamalarınız muhtemeldir. Bu durumları göz önünde bulundurarak hamileliğin ilk aşamalarından itibaren planlama yapmanız sizi finansal olarak rahatlatacaktır.

7. Bebek eşyalarını hazırlayın

Doğum sonrasında birçok şey için vakit bulamayabilirsiniz. Bu nedenle bebeğinizin elzem eşyalarını hamilelik döneminde tamamlamanız doğum sonrasında rahat olmanızı sağlayacaktır.

8. Doğum öncesi hazırlık kurslarına gidebilirsiniz

Hem fiziksel hem psikolojik olarak kendinizi doğuma hazırlamak için doğum öncesi hazırlık kurslarına gidebilirsiniz.

hamile pilates9. Spor ve egzersizi ihmal etmeyin

Hamile yogası, meditasyon, hamile pilatesi gibi etkinlikler için uzmanlardan destek alabilirsiniz. Bacak ve pelvis bölgenizin çalışması, kaslarınızın güçlenmesi ile daha rahat bir doğum yaşayabilirsiniz. Kolay doğum için yapılacak egzersizler konusunda mutlaka bir uzman desteği almalı ve konuyu doktorunuza danışmalısınız.

10. Doğum çantası hazırlayın

Anne ve bebeğin doğum sonrasında ihtiyaç duyabileceği şeyler için doğum çantanızı son haftalarda hazırlamış olmanız önemlidir. Yedek kıyafetler, pike, ıslak mendil, örtü, kişisel bakım ürünleri gibi gerekli olabilecek eşyaları çantanızda bulundurabilirsiniz.

11. Yanınızda olacak kişileri belirleyin

Doğum sırasında yanınızda özellikle sizi rahatlatabilecek ve sakinleştirebilecek kişilerin olması doğumun stresini azaltacaktır. Hastaneye gidilecek yolu ve ortalama kaç dakika süreceğini belirlemeniz de işinizi kolaylaştıracaktır.

doğum12. Anın tadını çıkarın

Beklenen gün geldiğinde gevşeyin ve anneliğin tadını doyasıya çıkarın. Dilerseniz doğumdan sonraki zamanda bir süre bebeğinizle baş başa kalın. Bunun sizin en özel anlarınızdan biri olduğunu unutmayın ve gereksiz detayların bu anın güzelliğini bozmasına izin vermeyin.

ETİKETLER: ,
Marmara Üniversitesi iletişim Fakültesi mezunudur. 10 seneyi aşkın süredir çeşitli basın kuruluşlarında editör ve sosyal medya uzmanı olarak görev almıştır.