Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ad-inserter domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/iyilikveguzellik.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Prof. Dr. Baydur: Mudanya Mütarekesi kasaba sözleşmesi değildir
Dolar 34,6904
Euro 36,7503
Altın 2.961,86
BİST 9.652,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cts 13°C
Paz 13°C
Pts 12°C
Sal 11°C

Prof. Dr. Baydur: Mudanya Mütarekesi kasaba sözleşmesi değildir

Prof. Dr. Baydur: Mudanya Mütarekesi kasaba sözleşmesi değildir
7 Ekim 2024 06:59

Mudanya Mütarekesi’nin 102. yılı kutlamalarının dördüncü gününde Mudanyalılarla buluşan Prof. Dr. Mithat Baydur, Mudanya Mütarekesi sayesinde Türk halkının başını eğmekten kurtulduğunu söyledi.

BURSA (İGFA) – Mudanya Mütarekesi’ne gelinen süreci ve sonrasında yaşananları detaylı ve akıcı bir şekilde “7’den 70’e Dersimiz Mütareke” başlıklı söyleşide anlatan Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Baydur, Mudanya Mütarekesi’nin askeri zaferden sonra diplomatik bir zafer olduğunun altını çizdi.

Bu zaferin getirdiği birikim ve motivasyonla Lozan Konferansı’nda Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusunun tescil edildiğini kaydeden Prof. Dr. Baydur, Mudanya’nın bir hikayesi olduğunu ve anlaşma sırasında büyük mücadeleler yaşandığını da dile getirdi. Baydur, “Mudanya Mütarekesi bir ilçe, bir kasaba sözleşmesi değildir. Uluslararası boyutta bir anlaşmadır. İngiltere’de hükümet deviren bir anlaşmadır. Meriç’in doğusuna kadar bütün Yunanlıların, İç Anadolu’yu, İzmir’i, Trakya’yı boşaltmasını sağlayan bir anlaşmadır. Yaklaşan Türkiye Cumhuriyeti’nin, bağımsız bir ulus devletinin ilk ayak sesleridir. 1699 yılındaki Karlofça Anlaşması’ndan itibaren başını önüne eğmiş Türk’ün, başını kaldırma, başını dik tutma hadisesidir.” dedi.

Prof. Dr. Mithat Baydur’a konuşmasının ardından barış ve dostluğun simgesi olarak zeytin fidanı armağan eden Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, “Mudanya Mütarekesi Türkiye Cumhuriyeti açısından çok önemli bir dönüm noktasıdır. Bizler de bu önemi daha çok duyurmaya ve anlatmaya çalışıyoruz. Türkiye Cumhuriyet’i için ‘Mütareke’den Önce, Mütareke’den Sonra’ sözünü kullanıyoruz. Mekanların ruhları vardır. Mütareke Meydanı’nda, Mütareke Evi’nin önünde sürekli bu ruhla harmanlanıyoruz” diye konuştu.