Geçtiğimiz gün üç tesisinin salmonella bakterisi nedeniyle kapatıldığı iddia edilen Oreo bisküvilerin üreticisinden beklenen açıklama geldi. Şirket, haberlerin haziran ayından kalma olduğunu, şu anda ürünlerinde bir sorun olmadığını paylaştı.
Kinder’in bazı ürünlerinde salmonella bakterisine rastlanılması, dünya çapında büyük bir panik yaratmışken geçtiğimiz gün endişe verici bir gelişme daha yaşandı. Dünyaca ünlü Oreo bisküvilerinin üreticisi olan Mondelez şirketinin bazı tesislerinde salmonella bakterisine rastlandı.
Oreo, Mikado ve Pepito ürünlerin üreticisi olan ABD merkezli Mondelez International, bugün resmi bir açıklama paylaştı. Şirket, 3 üretim tesisinin ‘büyük temizlik’ adı altında virüs şüphesiyle kapatılmış olabileceği iddialarına yanıt verdi. Mondelez’in açıklaması şu şekildeydi:
“Mondelēz International olarak tüketicilerimizin güvenliği ve ürünlerimizin kalitesi en büyük önceliğimizdir.
Bugün, Oreo markamız ile ilgili çeşitli basın kuruluşlarında sirküle edilen haber, Haziran 2022 tarihinde Avrupa’da yayınlanmış ve şirketimiz konuyla ilgili aksiyonları ivedilikle almıştır.
Haziran ayında tedarikçimizden salmonella kontaminasyonu hakkında gelen bir uyarının ardından, önlem olarak çikolatanın tedarik edildiği Mondelēz’in üretim tesislerinde detaylı bir kontrol gerçekleştirilmiş ve sağlığa zarar verecek herhangi bir duruma rastlanmamıştır. Bununla birlikte Türkiye’ye gelen ürünlerin hiçbiri bahsi geçen üretim tesislerinden ithal edilmemektedir.
Gerekli tüm kontrollerin yapılmasının ve takip önlemlerinin alınmasının ardından, piyasalardaki tüm Mondelēz ürünlerinin güvenli olduğunu teyit etmekten memnuniyet duyuyoruz.”
Kaynak: webtekno
Kaynağı bilinmeyen, kontamine (bakteri bulaşmış olan) suların içilmesi ve kullanılması,
İnsan ve hayvan atıklarının uygun şekilde bertaraf edilmemesi ve bunların kaynak sularına karışması,
İçme ve kullanma sularının yeterince klorlanmaması nedeni ile bulaşabilir.
Salmonella taşıyan ve iyi pişirilmemiş et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar,
Pastörize edilmemiş süt veya meyve suyu, peynir,
Kontamine (kirli) çiğ sebze ve meyve, baharat ve çerezler yoluyla da bulaşma olabilir.
Hasta kümes hayvanları ile temastan sonra,
Özellikle yılan, kaplumbağa, kertenkele gibi sürüngenler, kurbağalar, kuşlar ve civciv gibi evcil hayvanlar ile temastan sonra hijyen kurallarına uyulmaması halinde bulaşma olabilir.
Bakteri hasta insanlardan diğer insanlara da bulaşabilir.
Belirtileri Nelerdir?
Salmonella bakterisinin vücuda alınmasından yaklaşık 12-72 saat sonra ishal, ateş, bulantı, kusma ve karın krampları şeklinde hastalık belirtileri ortaya çıkar. Hastalık genellikle 4-7 gün sürer ve çoğu kişi tedavi olmadan iyileşir. Bazı kişilerde, ishal hastanın hastaneye yatmasını gerektirecek kadar şiddetli olabilir. Yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi yetersiz olan kişilerde hastalık daha ciddi seyreder.
Kimler Riskli Gruptadır?
Salmonella enfeksiyonlarına karşı bebekler, yaşlılar, hamile ve emziren kişiler ve bağışıklık sistemi yetersizliği olan kişilerde risk daha büyük olsa da tüm yaş grupları risk altındadır.