Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ad-inserter domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/iyilikveguzellik.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Obezitede bir yeme bağımlılığı mı? - Kadın ve Güzellik Haberleri
Categories: Gündem

Obezitede bir yeme bağımlılığı mı?

Yeme bağımlılığında çikolata, şeker ve karbonhidrattan zengin yiyeceklere aşırı istek duyma yani aşerme klinik araştırmalarda özellikle bu yiyeceklerin tüketiminin doğrudan psikoaktif etkisinin olduğunu, içeriğindeki kakao ve şekerin de bu aşermede doğrudan etkili olduğunu gösteriyor. Prof. Dr. Işıl Göğcegöz, aşırı yeme konusunun psikolojik etkilerini değerlendirdi.

İSTANBUL (İGFA) – Son yıllarda yeme bozuklukları dışında alkol/ madde kullanım bozukluğu tanı ölçütlerini karşılayıp yeme bağımlılığı olarak tanı alan bireyler bağımlılık alanında tedavi edilmeye başlandı. 

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Bölümünden Prof. Dr. Işıl Göğcegöz aşırı yeme konusunun psikolojik etkilerini değerlendirdi.

Yeme bağımlılığının madde bağımlılığı tanı ölçütlerini karşılamasının önemli sebeplerinden birisi, bazı yiyeceklerin santral sinir sisteminde tıpkı maddeler gibi etki gösterdiğine dikkati çeken Prof. Dr. Göğcegöz, “Bazı çalışmalarda; tıkınırca yeme bozukluğu olan obez kişilerde bu davranışın bağımlılıkta da görülen kompülsif yeme (kompülsif madde kullanımı) ile benzer olduğundan yola çıkarak obez bireylerin bir bölümünün bir tür yeme bağımlılığı olduğu ileri sürülmektedir. Yeme davranışı homeostatik ve hedonik olmak üzere iki farklı sistem üzerinden düzenlenmektedir. Bunlardan;  homeostatik sistem bizim hayatta kalmamızı sağlar ve yememiz daha çok bu sistem tarafindan kontrol edilirse sağlıklı kiloda kalınır. Eğer yememiz daha çok hedonik sistem tarafından düzenlenirse, beyin ödül sisteminin doyumsuz dopamin istemi nedeniyle aşırı, tıkınırca kalorisi yüksek, yağlı ve şekerli gıdalar tüketilebilir.” diye konuştu.

Şeker ve yağdan zengin yiyeceklerin tüketilmesi singulat, hipokampus, nucleus akkumbens ve locus seruleustan dopamin salınımını ve endojen bir opioid olan dinorfininin gen ekspresyonunu artırdığına dikkati çeken Prof. Dr. Işıl Göğcegöz, “Sonuç olarak alkol / madde bağımlılığı ve diğer davranışsal bağımlılıklarda görülen aşerme, kontrolsüz tüketme ve tolerans (aynı hazzı alabilmek için giderek daha fazla tüketme) yeme bağılılığında da görülmektedir.” dedi.

Recent Posts

Sakarya’nın alt yapı yatırımları hız kesmiyor

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, gerçekleştirilen toplantıda şehrin alt yapı yatırımlarına dair bilgiler paylaştı.…

7 saat ago

UYAP’tan avukatlara kolaylık… O ücretler online ödenebilecek

Adalet Bakanlığı, avukatların mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak amacıyla Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) kapsamında barolar tarafından görevlendirilen…

7 saat ago

Sakarya’da spor yatırımları 2025’te ivme kazanacak

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, 2025’in Sakarya’da sporda yatırımı konusunda tarihi bir yıl olacağını…

8 saat ago

İzmit ‘te 5 liraya filtre kahve hizmeti!

Gençlere yönelik yeni bir uygulamayı daha hayata geçiren İzmit Belediyesi, kent merkezinde 5 liraya kaliteli…

8 saat ago

Türkiye ve BAE üçüncü ülkeler iş birliği hedefliyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ilişkilerini başta hizmet sektörü ve…

8 saat ago

Kuru meyve ihracatçısı Bakanlıkla çözümden yana

Kuru incir ihracatçısı aflatoksin ve okratoksin sorununun çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan daha yapıcı…

8 saat ago