Mutfağa bile sokmamız gereken yiyecekler

Sağlıklı bir yaşam için beslenme en önemli adımlardan biri. Ancak uzmanlar günlük yaşantımızda sıklıkla tükettiğimiz yiyeceklerin kanser, kalp hastalıkları, diyabet, karaciğer yağlanması gibi birçok hastalığa yol açtığını belirtiyor.

Günümüzde pratik ve lezzetli olarak tükettiğimiz bir çok gıda hayalini kurduğumuz sağlıklı ve uzun yaşam hayallerinin önüne geçiyor. Uzmanlar bu gıdaların sağlıksız olduğu konusunda üstüne basa basa uyarılarda bulunuyorlar. İşte mutfağa bile sokmamız gereken yiyecekler…

MARGARİN

Margarinler tüm yağlar içinde sağlığa en zararlı olan yağ çeşididir. Margarin üretiminde kullanılan, trans yağ, potasyum sorbat, soya yağı ve gıda boyaları kullanılmaktadır. Bu maddeler margarini doğal yağlara oranla çok daha sağlıksız bir hale getirmektedir. Mümkün olduğunda doğal bitkisel yağların kullanımına özen gösterilmelidir.

PAKETLİ GIDA

Paketli gıdalar sağlık açısından en tehlikeli gıda türlerindendir. Bu tarz gıdaların raf ömürlerini uzatmak için eklenen zararlı maddeler ürünleri daha da sağlıksız hale getirmektedir. Cipslerin içinde bulunan monosodyum glutamat sigara etkisi bile yaratabilmektedir. Hazır cipslerin yerine fırında ince dilimlenmiş patatesleri tüketebilirsiniz.

Yüksek fruktozlu mısır şurubu, aspartam, phenylalanine, suklaroz, ageve, potasyum bromat, yapay aroma ve renklendiriciler, bromlu bitkisel yağ, BHA ve BHT en zararlı katkı maddeleridir. Alışveriş yaparken içindekiler bölümünü okumanız faydalı olacaktır. Şüphe duymayacağınız süt ve süt ürünleri gibi gıdalar bile paketli hale geldiklerinde zararlı olabilmektedir.

İŞLENMİŞ ETLER

Sucuk, sosis, salam ve konserve gibi işlenmiş etler, aşırı miktarda tuz içermektedir. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon, kalp yetmezliği, böbrek rahatsızlıkları, akciğer sorunları ve eklem problemleri gibi hastalıkların tetiklenmesine neden olmaktadır.

TAVUK NUGGET

En sık tüketilen hazır gıdalardan olan tavuk nuggetların hızlı bozulmaması için pek çok zararlı sentetik madde kullanılmaktadır. Ayrıca bu tarz gıdaların içeriklerinde tavuk eti dışında sinir, kıkırdak ve kemik gibi maddelerde bulunmakta ve bu maddeler tavuk nuggetlerı aşırı kalorili bir gıda haline getirmektedir.

BOL YAĞLI KIZARTMALAR

Zincir marketler tarafından kullanılan ve sıvı yağın özel yöntemlerle katılaştırıldığı yağ çeşitleri vücuda zarar verebilmektedir. DSÖ, zincir marketlerde kullanılan bu yağların kullanımdan kaldırılması yönünde çalışmalar yapmaktadır.

Kızartma yağlarının değiştirilmeden uzun süre kullanılması zaten içerik olarak zararlı olan yağların daha da zararlı hale gelmesine neden olmaktadır. Eğer sağlıklı kızartma yapmak istiyorsanız, az miktarda zeytinyağı ile una bulanmış olarak yapmalısınız. Bunun dışındaki kızartmalar besinlerin hem yararlı içeriğini yok etmekte hem de zararlı hale gelmesine bile neden olabilmektedir.

KAHVALTILIK GEVREK

Kahvaltılık gevreklerdeki yüksek miktardaki rafine tahıllar ve şeker, şeker dengesinin bozulma riskini artırarak vücuda zarar verebilmektedir. Kahvaltılık gevrek seçimi yapacaksanız içindekilere dikkat etmelisiniz. Bir porsiyon için 5 gramdan fazla şeker içermeyen, lifli olanları tercih etmeye çalışabilirsiniz. Tam besleyici kahvaltı için de elbette çok daha sağlıklı seçenekler olduğu da unutulmamalıdır.

BEYAZ ŞEKER

Şeker pancarından üretilmeyen beyaz şekerler fruktoz ve glukozdan oluşmaktadır, içinde protein, yağ, vitamin ya da mineral bulunmaz. Bundan dolayı da oldukça sağlıksız bir gıdadır. Uzmanlar insan vücudunun beyaz şekere ihtiyacı olmadığını belirtmektedirler. Alınan yüksek doz beyaz şekerler karaciğeri aşırı yormakta, hastalık riskini arttırmaktadır.

BEYAZ UN

Beyaz un sofraların vazgeçilmezi ekmeklerin yapımında kullanılmaktadır. Buğdayın içerik açısından oldukça fakirleşmesiyle elde edilen beyaz unlu ekmekler çok da faydalı değildirler. Beyaz un Dünya Sağlık Örgütü’ne göre içindeki klor dioksit maddesi yüzünden de zararlı olma potansiyeline sahiptir. Şu anki beyaz unlarla yapılan gıdaların çoğu kana ani karışarak şeker dengesini bozma riski taşımaktadır.

TATLANDIRICILAR

Yapay tatlandırıcılar içindeki özellikle en zararlı olduğu düşünülen ve üstüne araştırmalar yapılan maddeler asesülfam potasyum, monosodyum glutamat, sukraloz, aspartam ve sodyum benzonattır. Yapay tatlandırıcılardansa Hindistan cevizi şekeri, akçaağaç şurubu ve bal gibi doğal tatlandırıcılar kullanılabilir; ancak bunların da çok kullanılmasında zararlı olabileceğine dair uzman görüşleri de bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü normal şeker için ise günde 25 gramı geçmemek gerektiğini söylemektedir.

 

 

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız.

Gizlilik Politikasını Oku