Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Pts 27°C
Sal 27°C
Çar 27°C
Per 28°C

Kocatürk: Sesli tiyatro ile hayal gücünün sınırı yok

Kocatürk: Sesli tiyatro ile hayal gücünün sınırı yok
26 Mart 2024 06:48

Dünya Tiyatro Günü dolayısıyla açıklamalar yapan Türkiye’nin ilk çocuklara özel sesli tiyatro platformu Tikutu’nun kurucusu ve tiyatro sanatçısı Kemal Kocatürk, tiyatronun ve sesli tiyatro eserlerinin çocukların zihinsel, duygusal ve sosyal becerilerini olumlu etkilediğini ve hayal gücünü geliştirdiğini paylaştı.

İSTANBUL (İGFA) – Her yıl 27 Mart tarihi Dünya Tiyatro Günü olarak kutlanıyor. İnsanlığın en eski ve en etkili sanat formlarından biri olan tiyatro, hayal gücünün ve yaratıcılığın sınırsız evreni olarak yüzyıllardır insanlara ilham kaynağı oluyor.

Bu özel gün dolayısıyla açıklamalar yapan çocuklar için sesli tiyatro platformu Tikutu’nun kurucusu ve tiyatro sanatçısı Kemal Kocatürk, “Çağımızda teknoloji hızla hayatımızı kuşatmış durumda. Çocukların hayal dünyalarını çalan, onları görsel bir dünyanın kolaycılığına iten cep telefonları ve tabletler çocuklarımızı büyük bir sarmalın içine aldılar. Çocuklarımızı bu sarmaldan çekip kurtarmanın yolu edebiyatın eşsiz lezzetinde. Tikutu’nun tiyatronun büyüsünü ve sesli deneyimin keyfini birleştiren sesli tiyatroları çocukların zihinlerinde sınırsız dünyalar yaratmalarını ve hayal güçlerini geliştirmelerini sağlıyor. Aynı zamanda çocukların dil becerilerini, dikkatlerini ve konsantrasyonlarını, duygusal ve sosyal becerilerini geliştirmelerine de yardımcı oluyor” dedi.

İnsan yaşamının en erken dönemlerinden biri olan çocukluk evresi kişinin hayal gücünün sınırlarının çok geniş olduğu bir dönem olduğunu söyleyen Kemal Kocatürk, “Görsel imgelerin sınırlamasına girmeden, sadece ses ve müzik aracılığıyla hikayelerin canlanması, çocukların yaratıcı düşünme becerilerini ve problem çözme yeteneklerini geliştiriyor. Çoğu materyalin görsel olduğu ve hayal dünyasını sınırladığı dijital dünyada Tikutu ile çocukların hayal güçlerine alan tanımaya çalışıyoruz. Çocuklar hazır bir görsel materyali sindirmektense bir hikayeyi her dinlediklerinde hayallerinde yeni bir dünya oluşturabiliyorlar. Tikutu’nun sesli tiyatro eserleri, onlara hazır bir içerik sunmaktansa kendi hayal dünyalarında yapacakları yolculuklarda eşlik ediyor, empati, eşitlik gibi önemli değerleri öğrenmelerinde destek oluyor. Böylece çocuklar güvenli bir şekilde kendi hayal güçlerini kullanarak hem eğlenebiliyorlar hem de ihtiyaç duyacakları becerileri geliştirebiliyorlar” ifadelerini kullandı.