Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ad-inserter domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/iyilikveguzellik.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Kış sebzelerini tüketirken abartmayın!
Dolar 35,1495
Euro 36,6745
Altın 2.976,54
BİST 9.949,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Yağmurlu
İstanbul
8°C
Yağmurlu
Cum 9°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C

    Kış sebzelerini tüketirken abartmayın!

    Kış sebzelerini tüketirken abartmayın!
    REKLAM ALANI
    9 Aralık 2024 09:58
    1
    A+
    A-

    Kışın çokça tüketilen ıspanak, havuç, marul, salatalık, karalahana, Brüksel lahanası, maydanoz, pancar, brokoli ve bal kabağı gibi sebzelerin içeriğinde bulunan karotenoidler vücutta antioksidan görevi yapıyor. Bu sebzeler bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalığa karşı vücudu koruyor.

    KAYSERİ (İGFA) – Uz. Dyt. Betül Merd, bitkilerde bulunan, açık sarı ve kırmızı arası renkleri oluşturan pigmentler olan karotennoidler ve karotenemi ile ilgili bilgi verdi.

    Karotenoidlerin birçok meyve ve sebzede parlak kırmızı, sarı ve turuncu tonlardan sorumlu bitki pigmentleri olduğunu ifade eden Uz. Dyt. Merd, “Bu pigmentler bitki için önemli bir rol oynar. Ayrıca karotenoidler insan vücudunda antioksidan görevi de yapmaktadır. Yapılan araştırmalarda 600’den fazla karotenoid türü vardır. En çok üzerinde araştırma yapılanlar alfa-karoten, beta-karoten, beta-kriptoksantin, lutein, zeaksantin ve likopendir” dedi.

    ÇOK RENKLİ SEBZE VE MEYVELERDE MİKTARI FAZLA

    Besin döngüsünü sağlayan fotosentez, bitkiler için önemli bir döngü olduğunu belirten Merd, “Bitkilerin yapısında bulunan bir bileşik olan karoten, fotosentez yapmakla görevlidir. Fotosentez, bitkilerin yapısında bulunan klorofil sayesinde dışarıdan karbondioksiti alarak oksijeni geri vermesi ve kendileri için besin oluşturduğu bir süreçtir. Karoten; turuncu, sarı ve yeşil yapraklı meyve ile sebzelerde bulunmaktadır. Havuç ve bal kabağında çokça bulunan karoten, ıspanak, domates, havuç, marul, salatalık, karalahana, brüksel lahanası, maydanoz, fasulye, dolmalık biber, pancar, brokoli gibi sebzelerin yanı sıra mısır, papaya, karpuz, kavun, elma, portakal, kayısı, incir, kivi, şeftali, mango ve ananasta da vardır. Renkleri çok olan meyve ve sebzelerindeki beta-karoten miktarı yüksek olmaktadır” dedi.

    KAROTENOİDLERİN 8 FAYDASI

    Uz. Dyt. Betül Merd, karoten bileşiğinin vücuda sağladıklarını şöyle sıraladı:

    • Tokluk hissi vererek kilo vermeyi hızlandırır
    • Bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalığa karşı vücudu korur
    • Kanser oluşumunun önlenmesi sürecine katkıda bulunur
    • Soğuk algınlığına iyi gelir, detoks etkisi vardır
    • Karaciğer yağlanmasını önleyici etkileri vardır
    • Katarakt oluşma riskinin düşürülmesinde rol oynar
    • Gece körlüğüne iyi gelir
    • Sinir sistemine iyi gelir, hafızayı güçlendirir.

    Aşırı miktarda havuç püresi içeren mamaları tüketen bebeklerde karoteneminin görüldüğüne dikkati çeken Uz. Dyt. Merd, karotenemi nedeniyle deri bir süre sonra turuncu veya sarı renk aldığını, ciltteki bu renk değişiminin bir zararı olmadığını söyledi.

    REKLAM ALANI