Yeni bir araştırmaya göre, düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı ketojenik diyetler ve benzerleri, daha yüksek kötü kolesterol seviyelerine, kalp krizine ve felç gibi sorunlara neden olabilir.
Ketojenik diyet gibi beslenme türleri son zamanlar çok popüler bir hal alamaya başladı. Ancak uzmanlar bu konuda daha dikkatli ve hassas olunması gerektiğini belirtiyor. Çünkü yapılan yeni bir bilimsel çalışma bu tarz yüksek yağlı diyetlerin kalp hastalıklarında riski artırdığına dikkat çekiyor. Çalışmanın baş yazarı Dr. Iulia, “Çalışmamız, karbonhidrat açısından düşük ve yağ açısından yüksek olan bir diyetin, artan kötü kolesterol ve daha yüksek kalp hastalığı riski ile ilişkili olduğunu buldu” dedi.
Stanford Önleme Araştırma Merkezi’nde keto diyeti üzerine klinik deneyler yürüten bir tıp araştırma profesörü olan Christopher Gardner da “Bu çalışma bilimsel literatüre önemli bir katkı sağlıyor ve zararların faydalardan ağır bastığını gösteriyor” dedi.
Araştırmacılar, düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı (LCHF) bir diyeti, günlük toplam kalorinin yüzde 45’inin yağdan ve yüzde 25’inin karbonhidratlardan gelmesi olarak tanımladılar.
Araştırmacılar, insanları en az on yıl boyunca takip eden Birleşik Krallık veritabanı UK Biobank’tan alınan sağlık bilgilerini kullanarak, LCHF diyeti uygulayan 305 kişinin diyetlerini standart diyetlere sahip yaklaşık 1.200 kişiyle karşılaştırdı. Ve ortalama 11,8 yıllık takipten sonra ve diyabet, yüksek tansiyon, obezite ve sigara gibi kalp hastalığı için diğer risk faktörleri için düzeltme yapıldıktan sonra LCHF diyeti uygulayan kişilerde iki kattan daha fazla risk olduğu görüldü.
KETOJENİK DİYET NEDİR?
Ketojenik diyet, yüksek yağlı, düşük karbonhidratlı bir diyet şeklidir. Temel amacı vücudun ketozis adı verilen bir duruma girmesine neden olarak yağ yakımını hızlandırmaktır.
Normalde, vücudumuz enerji için karbonhidratları kullanır. Ancak, ketojenik diyet uygulandığında, karbonhidrat alımı sınırlandırılır ve bunun yerine yüksek miktarda yağ tüketilir. Bu şekilde, vücut keton adı verilen bir yakıt kaynağına dönüşen yağ asitlerini kullanmaya başlar. Bu ketonlar, beyin, kaslar ve diğer organlar için enerji sağlayabilirler.
Ketozis durumu, vücudun yağ yakımını hızlandırarak kilo kaybına yardımcı olabilir. Ayrıca, kan şekeri seviyelerini düşürerek diyabet yönetimine de yardımcı olabilir. Ancak, ketojenik diyetin yan etkileri de olabilir, bu nedenle herkes için uygun olmayabilir. Herhangi bir diyet programına başlamadan önce, özellikle de kronik bir sağlık sorunu varsa, bir doktora danışmak önemlidir.
Ketojenik Beslenme Nedir? | 10 Soruda Ketojenik Beslenme- İzlemek için tıklayınız…