Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ad-inserter domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/iyilikveguzellik.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Kayseri Talas'ta Hilye-i Şerif büyüsü

Kayseri Talas’ta Hilye-i Şerif büyüsü

Kayseri Talas’ın tarihi değerlerinden Yaman Dede Konağı, önemli bir sergiye daha ev sahipliği yapmaya başladı. Tarihi konağın içerisinde Tıpkıbasım Mushaflar Kur’an-ı Kerim sergisinden sonra şimdi de tıpkıbasım Hilye-i Şeriflerden oluşan bir bölüm oluşturuldu.

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Kayseri Talas Belediyesi tarafından kurulan Hilye-i Şerif Odası aynı zamanda bir ilk olma özelliği de taşıyor. Birbirinden kıymetli hattatlara ait olan ve Türkiye’de Topkapı Sarayı başta olmak üzere birçok önemli mekânda sergilenen Hilye-i Şeriflerin tamamının bir arada görülebildiği tek adres olma özelliğini bünyesinde barından mekânda, Osmanlı dönemine ait birçok Hilye-i Şerif bulunuyor.

17. ve 21. yüzyıllarda önemli hattatların elinden çıkmış eserler arasında Emine Servet Hanım tarafından 1867 yılında yapılan Hilye-i Şerif bulunuyor. Eser, odadaki hilyeler arasında, kadın hattat tarafından yapılan tek eser olma özelliği taşıyor.

HİLYE-İ ŞERİF NEDİR?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in siması ve fiziki özelliklerinin anlatıldığı, hat sanatlarının inceliklerini de yansıtan eserlerdir.

Bazı kaynaklara göre Hilye-i Şerif, Hz. Peygamberin, ağır bir hastalık geçirdiği dönemde kızının ağlayarak “senin gül yüzünü bir daha nasıl göreceğiz” demesi üzerine Hz. Ali’ye (r.a) yazdırdığı kelimelerden oluşan tasvirlerdir.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız.

Gizlilik Politikasını Oku