Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ad-inserter domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/iyilikveguzellik.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Hormonlar vücudun orkestra şefleri - Kadın ve Güzellik Haberleri
Categories: Gündem

Hormonlar vücudun orkestra şefleri

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fulya Akın, hormonların insan vücudu için öneminden bahsederek, yaşlanma sürecinden en çok etkilenen hormonları paylaştı.

İSTANBUL (İGFA) – Yeterli desteğin ve özenin gösterilmediği durumlarda tembel, hantal ve metabolizması yavaşladığı için kilo veremeyen bir vücudun bizi beklediğini hatırlatan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fulya Akın, “Büyüme hormonumuz azaldığı için gençlik iksirimizi kaybediyoruz, cinsiyet hormonlarımız azaldığı için cinsel isteğimiz yerle bir oluyor. Genellikle 45-50 yaş aralığından sonra başlayan bu hormonal değişimler yüzünden kemik yoğunluğunda azalma, kas kaybı ya da bağışıklığın zayıflaması gibi birçok biyolojik değişim ortaya çıkıyor” dedi.

HORMONLAR YAŞLANMAYLA BERABER DÜZENSİZLEŞİYOR

En çok şikâyet edilen konulardan biri olan yağ birikiminde, hormonların rolünün çok büyük olduğunu belirten Prof. Dr. Fulya Akın, “Özellikle kan şekeri seviyesini dengeleyen insülinin, beyne tokluk sinyali gönderen leptinin ve strese verilen tepkiyi düzenleyen kortizolün aşırı yükselmesi yağ birikimini tetikleyebilir” açıklamasında bulundu.

Yaş ilerledikçe, hormonal sistemde bazı değişimlerin yaşanmasının çok doğal olduğunu ve birçok yaşa bağlı sağlık sorununun temelinde bu durumun yattığını paylaşan Akın, yaş almaktan en çok etkilenen hormonları sıraladı:

Östrojen ve progesteron: Menopoz dönemine girilmesiyle birlikte östrojen ve progesteron seviyeleri önemli ölçüde azalır. Bu durum sıcak basması, uyku bozuklukları, kemik yoğunluğunda azalma ve kardiyovasküler hastalık riskinin artması gibi sorunlara yol açabilir.

Testosteron: Erkeklerde yaşla birlikte azalan testosteron üretimi; kas kütlesi kaybı, enerji düşüklüğü, cinsel isteksizlik ve ruh halinde dalgalanmalara sebep olabilir.

Kortizol: Kronik stres ve yaşlanma, kortizol seviyesinin sürekli yüksek kalmasına neden olur. Kortizol uzun vadede bağışıklık sistemini baskılayarak iltihaplanmayı artırabilir ve kilo alımına zemin hazırlayabilir.

İnsülin: Yaşla birlikte azalan insülin duyarlılığı; metabolik sendrom, tip 2 diyabet ve obezite gibi kronik hastalıklara yatkınlığı artırır.

Tiroid: Yaşlanma sürecinde tiroid fonksiyonları da yavaşlar. Bu durum metabolizmanın yavaşlamasına, enerji düşüklüğüne ve kilo artışına davetiye çıkarır.

Recent Posts

Eczacıbaşı Dynavit, AXA Sigorta Kupa Voley final biletini aldı

AXA Sigorta Kupa Voley Kadınlar yarı finalinde İzmir’de VakıfBank ile karşılaşan Eczacıbaşı Dynavit, rakibini 25-18,…

18 dakika ago

İzmir Aliağa yatırım yapıyor

İzmir Aliağa Belediye Meclisi Nisan Ayı Olağan Toplantısı, Belediye Başkanı Serkan Acar yönetiminde gerçekleştirildi. Belediye…

33 dakika ago

Kayseri Talas’ta Maharetli Eller görücüye çıkıyor

Kayseri Talas Belediyesi’nin kadın girişimcilere destek amacıyla Maharetli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi…

48 dakika ago

KAYBİS sezonu açıyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin ödüllü, keyifli, sevilen ve sağlıklı ulaşım uygulaması olan ‘Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi…

1 saat ago

KAYBİS sezonu açıyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin ödüllü, keyifli, sevilen ve sağlıklı ulaşım uygulaması olan ‘Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi…

1 saat ago

Bakan Tunç: Mahir Polat’ın tedavisi eksiksiz sürüyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında tutuklu bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir…

16 saat ago