Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ad-inserter domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/iyilikveguzellik.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Gıda zehirlenmesi neden olur? Nelere dikkat etmeliyiz? - Kadın ve Güzellik Haberleri
Categories: Gündem

Gıda zehirlenmesi neden olur? Nelere dikkat etmeliyiz?

Gıdaların çeşitli organizmalarla kontamine olması sonucu tüketilmesi ve sindirim sistemine girmesi sonucu oluşan hastalık durumuna gıda zehirlenmesi denmektedir. Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük konu hakkında bilgiler verdi.

İSTANBUL (İGFA) – Gıdaları işleme veya üretim aşamasındayken, depolanırken, nakliye sırasında veya hazırlanma aşamasında bulaşıcı organizmalar ile teması sonucu kontaminasyon oluşabilmektedir. Gıdaların yanlış saklanması, yanlış hazırlanıp kullanılması ya da yanlış pişirilmesi sonucunda da kontaminasyon riski oluşmaktadır. Gennelikle çapraz kontaminasyon sonucu gıda zehirlenmeleri görülmektedir. Zararlı organizmaların yüzeyden diğerine aktarılması sonucu oluşmaktadır. Çiğ yiyeceklerde sıklıkla görülebilmektedir. Örneğin salata gibi yiyecekler pişirilmediğinden zararlı organizmalar imha edilemez ve gıda zehirlenmesine yol açabilirler.

Kontamine besinlerin tüketiminden sonra hasta olup olmamak kontaminasyona yol açan organizma tipi, maruz kalma miktarı ve bireyin sağlık durumuna bağlıdır. Bebek ve çocukların etkilenme oranları daha yüksek olabilmektedir. Gebelik sırasında ise metabolizmadaki değişiklikler zehirlenme riskini arttırabilmektedir. Reaksyion gösterimi gebelik durumunda daha şiddetli olabilmektedir.

Kontaminasyona uğramış besinlerin tükettikten birkaç saat sonra zehirlenme belirtileri başlayabilmektedir. Mide bulantısı, ishal, kusma, ate, karın ağrısı ve krampları gibi belirtiler başlıca görülmektedir.

Gıda zehirlenmesi sırasında en sık görülen komplikasyon dehisrasyondur. Kusma ve ishal durumlarından kaybedilen sıvı kaybı yerine konmalıdır.

Gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için en önceliki olan şeyler ellerin, mutfak eşyalarının ve mutfak tezgahlarının sık sık yıkanmasıdır. Çiğ yiyecekler ve hazır yiyecekler birbirinden ayrı tutulmalıdır. Yiyecekleri hazırlarken veya saklarken çiğ et, kümes, balık hayvanları diğer besinlerden uzak tutularak çapraz kontaminasyonun önüne geçilmiş olunur. Yiyecekleri uygun ısıda pişirilmesi önemli bir noktadır. Bunun için gıda termometresi kullanılabilir. Bozulma riski olan gıdalafrı soğutarak veya dondurarak saklamak gerekebilir. Dondurulmuş gıdalar oda ısısında değil buzdolabında çözdürülmelidir.

Recent Posts

En çok ihracat plastik sektöründen geldi… Sektörün üç aylık verisi 2,5 milyar dolar

Türkiye mart ayı ihracatı yüzde 3,2 artışla 23.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. En fazla ihracat…

9 dakika ago

İBB Kültür’ün ‘Sanat Rotası’na Nisan’da da devam

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ'nin rehberli sergi turları 'Sanat Rotası' Nisan ayında da tüm hızıyla…

17 dakika ago

Kocaeli Derince’de çevreci ve verimli sevkiyat

Türkiye’deki yüksek satış adetleri BYD’nin dev araç gemisi “BYD CHANGZHOU”yu ülkemize getirdi. Gemi, geniş ölçekli…

23 dakika ago

Modern dansın ustaları Başkent Ankara’da buluşuyor

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından düzenlenen 39. Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nde bu hafta Akram Khan…

32 dakika ago

Yüz binlerce insan Türkiye’nin tek karnavalı için Adana’da buluştu

Adana’da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı için yurt içinden ve yurt dışından yüz binler Adana’ya geldi.ADANA…

39 dakika ago

Sibel Can’dan görkemli geri dönüş

Ünlü sanatçı Sibel Can, Ramazan ayı boyunca verdiği aranın ardından muhteşem bir konserle geri döndü.…

48 dakika ago