Fitspo kültürü: Egzersiz paylaşımları genç kadınların akıl sağlığını etkiliyor
Sosyal medya hemen her alanda hayatımızın içine girmiş durumda. Çeşitli akımlar ve mükemmel hayatı sunan paylaşımlar gerçek hayatı yansıtmadığı için ve insanları kötü etkilediği için eleştirilere maruz kalmakta. NTV’de yer alan habere göre sosyal medya akımlarından biri olan fitspo kültürü, bazı araştırmacılara göre gençlerin akıl sağlığını kötü yönde etkiliyor.
Son dönemlerde sosyal medyada karşımıza sıklıkla spor yaparak fit görünüme ulaştıklarını belirten fenomenler çıkıyor. Bu içerikler, dikkat edilmezse özellikle genç insanlarda akıl sağlığını kötü yönde etkileyen hasarlar bırakabilmekte.
‘FITSPO’ NEDİR?
‘Fitspo’ (Fit inspiration- fit olma ilhamı) adındaki bir kültürün ortaya çıkmasına sebep olan bu kullanıcılar, egzersiz videoları ve fotoğrafları paylaşarak nasıl fit olduklarını gösteriyor ve takipçilerinin motivasyonunu artırmayı hedefliyor. Bu paylaşımlarla milyonlarca takipçi kazanan sosyal medya fenomenleri, başta Instagram olmak üzere pek çok mecrada oldukça popüler. Ancak İsveç Malmö Üniversitesi’inden spor bilimi alanında araştırmalar yapan Aurélien Daudi, yapılan bu paylaşımların kadınların fit olma zorunda hissetmeleri için yaratılmış bir çeşit tuzak.
MUTLU OLMAK İÇİN ZAYIF VE KASLI OLMAK YETERLİ Mİ?
Araştırmacı, kıvrımlı ve fit bir vücudu idealize bu paylaşımların, gerçekçilikten uzak olduğunu ve kadınların akıl sağlığını olumsuz anlamda etkilediğini savunuyor.
Sağlıklı bir vücudun bol egzersizden geçtiğini gösteren fenomenlerin, ‘kişisel beden algısını’ yıktığı ve mutlu olabilmek için zayıf ve kaslı olmanın gerekliliğini vurguladığı belirtiliyor.
SIRF İYİ GÖRÜNMEK İÇİN EGZERSİZ YAPIYORLAR
Kadınların bu paylaşımlar nedeniyle kendi bedenlerini ve ruh sağlıklarını düşündükleri için değil, sırf dışarıdan iyi görünebilmek için egzersiz yapmaya başladığı belirtiliyor.
Hem erkek hem de kadınların bu sosyal medya kültürüne maruz kaldığını belirten araştırmacı, özellikle genç kadınların bu bedenleri idealize ettiğini belirtiyor. Motivasyonunu yalnızca iyi görünmek üzerine konumlandıran kadınlar, diledikleri görünüme ulaşamadıklarında akıl sağlığını tehdit eden pek çok rahatsızlık ile baş başa kalıyor.
Kaynak: ntv.com.tr