ad-inserter
domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init
action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/iyilikveguzellik.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin Şubat Kültür Takvimi OSM’de “Evliya Çelebi’nin İzinde” söyleşisinde sanatseverlerle buluşan Prof. Dr. Hayati Develi, Evliya Çelebi’nin Sakarya ile ilgili düşüncelerini ve fikirlerini anlatıp tarihe ışık tutan bilgiler verdi.
SAKARYA (İGFA) – Sakarya Büyükşehir Belediyesi Şubat Kültür Sanat Takvimi kapsamında birbirinden değerli konuklar sanatseverler ile buluşuyor.
Evliya Çelebi ve Sakarya
Türk ve dünya tarihinin en büyük seyyahı ve seyahatnâme yazarı Evliya Çelebi’nin hayatı, izlenimleri ve Sakarya hakkındaki görüşleri sanatseverlerle paylaşıldı.
İstanbul Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Hayati Develi’nin konuk olarak katıldığı söyleşi OSM’de büyük ilgi topladı.
“Tarihi kaynak olarak oldukça kıymetli”
Dönemin tarihine ışık tutan pek çok bilgiyi eserinde geçirdiğini belirten Hayati Develi, “Evliya Çelebi’nin Seyahatnameeseri ne tam bir tarih kitabı ne de klasik bir seyahatname olarak kabul edilir. Eserin tarihi kaynak olarak değeri, tarihçiler tarafından genellikle göz ardı edilirken, edebiyatçılar da onu yüksek edebi seviyede görmüyordu. Ancak Batılı araştırmacılar eserin değerini fark ettikçe, günümüzde Evliya Çelebi üzerine çalışmalar artmıştır. Çelebi, toplumun her kesimiyle iletişim kurabilen bir figürdür. Eserinde, resmi tarihçiler tarafından pek ele alınmayan sıradan insanlar, eşkıyalar ve toplumun farklı kesimlerini anlatır. Bu yönüyle, tarihi kaynak olarak oldukça kıymetli kabul edilmektedir” dedi.
Evliya Çelebi’nin gözünden Sakarya
Evliya Çelebi Sakarya’yı ticaret, tarım, doğal güzellikler ve halkın yaşam biçimi açısından önemli bir bölge olarak aktardığını belirten Hayati Develi şöyle dedi: “Evliya Çelebi, Sakarya’yı seyahatnamesinde stratejik bir geçiş noktası olarak tanımlar. Geyve Boğazı’nın Osmanlı için önemine vurgu yapar, Sakarya Nehri’ni büyük ve coşkulu bir su olarak tasvir eder. Adapazarı, küçük ama ticari hayatı canlı bir kasaba olarak anlatılır. Taraklı, şifalı suları ve ormanlık yapısıyla dikkat çeker. Ahşap evleri ve kaliteli kerestesi öne çıkar. Hendek ve Akyazı, kereste ticareti, tarım ve hayvancılıkla geçinen bir bölge olarak tanımlanır”
Programın sonunda Prof. Dr. Hayati Develi’nin program ile aynı ismi taşıyan “Evliya Çelebi’nin İzinde” isimli kitabını kitapseverler için imzaladı.
Ramazan ayında vücudun iki öğün beslenme düzenine adapte olduğunu belirten uzmanlar, Ramazan Bayramı’nda eski düzene…
Manisa Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ayı boyunca, kurduğu iftar sofraları, sosyal destekleri, geleneksel etkinlikleri ile dayanışma…
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin BM nezdinde de kabul gören çevre…
Bursa'nın İnegöl ilçesinde Kaymakamlık ve Belediye iş birliğinde bayramlaşma programı düzenlendi. İlçe protokolüyle beraber vatandaşların…
Bursa Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri Ramazan Bayramı'nda kamu düzeni ve halk sağlığını etkileyecek unsurları önleyici…
Dünyanın en ünlü caddelerinden biri olan Champs-Élysées, bu kez Türkiye’nin kültürel mirasını simgeleyen dev bir…