Kapalı komedon halk arasında beyaz nokta olarak bilinir. Kapalı kemedonlar ciltte ölü hücre ve yap birikimi ile oluşur. Peki evde kapalı komedon temizliği nasıl yapılır? Kapalı komedonlardan kurtulmanın doğal yolları nelerdir? Sizler için derledik, keyifli okumalar…
Kapalı komedon, ciltteki gözeneklerin tıkanması sonucu oluşan bir tür aknedir. Diğer adıyla “beyaz nokta” olarak da bilinir. Kapalı komedonlar, cilt altında kalan yağ bezlerinin birikmesiyle oluşur ve yüz, boyun, göğüs ve sırt gibi yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde görülür. Siyah noktalara göre daha küçük ve cilt yüzeyindeki gözeneklerin kapalı olması nedeniyle siyah bir nokta şeklinde görünmezler. Bunun yerine, cildin altında beyaz yağ birikintileri şeklinde görülürler. Kapalı komedonlar, sıkıştırılmamalı veya patlatılmamalıdır çünkü bu, enfeksiyon riskini artırabilir ve ciltte kalıcı izler bırakabilir.
Komedon temizliği profesyonel yöntemlerle yapılabileceği gibi evde de uygulanabilecek bazı bakım ritüelleriyle de yapılabilir. Bu bakım ritüellerinin temeli ilk olarak cilt temizliği ile başlamaktadır. Etkili bir cilt temizliği ile cilt gözeneklerinde oluşan komedon görünümü büyük oranda azaltabilmektedir. Komedon ciltte küçük görünen ancak cilt sağlığını tehdit eden kronik bir sorundur. Bu sorunun çözülebilmesi için komedon temizliği mutlaka aksatılmadan ve atlanmadan yapılmalıdır. Aksi takdirde ciltte sivilce ve akne dışında daha ciddi sağlıksız oluşumlar ortaya çıkabilir.
EVDE KAPALI KODEMEDON TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?
Cilt sağlığınız için kapalı kodemonları temizlemeniz önemlidir, bu işlemi güzellik merkezleri veya cilt doktorlarında yapabileceğiniz gibi evde bulunan doğal malzemeler ile de yapabilirsiniz. İşte evde size bu konuda yardımcı olabilecek bir kaç ipuçu:
Limon Suyu:
Limon suyu içerdiği alfa-hidroksi asitler sayesinde etkili bir peeling maddesidir. Limon suyu hücreleri yeniler ve ciltteli fazla yağlardan kurtulmanıza yardımcı olur.
Yapılışı:
- Limon suyunun içine bir parça pamuğu batırıp bunu cildinize sürün. Ardından 15-20 dakika bekledikten sonra yüzünüzü soğuk suyla durulayın.
- Bu yöntemi birkaç ay her gece uyumadan önce tekrarlayın.
Karbonat:
Ciltteki yağ ve ölü hücrelerden kurtulmanın en etkili yöntemlerinden biri de karbonattır. Karbonatla peeling yaparak yağ ve ölü hücrelerden kurtulurken, cildinizin ph dengesini de doğal seviyeye indirebilirsiniz.
Yapılışı:
- 1 tatlı kaşığı karbonat ile bir miktar suyu karıştırıp yoğun bir macun kıvamı elde edin. Bunu cildinizde kapalı komedon olan yerlere sürün ve birkaç dakika bu şekilde bekletin. Daha sonra cildinizi su ile durulayın. Bu yöntemi etkisini görene kadar haftada 2 veya 3 defa uygulayın.
Elma sirkesi:
Elma sirkesi içeriğindeki antiseptik ve antibakteriyel özellikleri ile cildinizi akne oluşumuna karşı korur. Ayrıca ciltteki fazla yağında giderilmesini sağlar.
Yapılışı:
- 1 bardak suyun içine 1 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin. Bir parça pamuğu bu suyun içine batırıp yüzünüze sürün. Cildinizde bu şekilde 10 dakika beklettikten sonra cildinizi suyla durulayın.
- bBaşka bir yöntem olarak, 3 çay kaşığı mısır nişastası ile 1 çay kaşığı elma sirkesini karıştırın. Bu karışımı yüzünüze beyaz nokta olan yerlere sürüp 15-20 dakika bekletin.Daha sonra yüzünüzü suyla güzelce durulayın.
Çay Ağacı Yağı:
Çay ağacı yağının içeriğindeki antibakteriyel özellikler ciltteki sivilcelere karşı savaşır. Ayrıca cildinizdeki fazla yağları yok eder ve kodeonların temizlenmesini sağlar.
- 1 adet pamuklu çubuğu suya batırıp üzerine 3 veya 4 damla çay ağacı yağı damlatın. Bu pamuklu çubuğu cildinizde kapalı komedon olan bölgenin üzerine sürün 30 dakika bekletin. Bu süre dolduktan sonra cildinizi soğuk su ile yıkayın.
KAPALI KOMEDON NEDEN OLUR?
Kapalı komedon, cilt gözeneklerinin tıkanması nedeniyle oluşan bir cilt sorunudur. Gözeneklerdeki tıkanıklık, yağ, kir ve ölü deri hücrelerinin birikmesine neden olur. Bu tıkanıklıkların üstü kapalı olduğu için komedonlar olarak adlandırılırlar.
Kapalı komedonlar genellikle yüz, boyun, sırt, göğüs ve omuz bölgesinde görülür. Bu tür komedonlar siyah noktalara benzemez, beyaz veya cilt renginde olabilirler. Ayrıca sivilce oluşumuna da neden olabilirler.
Kapalı komedonların oluşmasına neden olan bazı faktörler şunlardır:
Hormonal değişiklikler: Ergenlik dönemi, hamilelik, adet dönemi ve hormonal ilaç kullanımı gibi hormonal değişiklikler, ciltte yağ üretimini artırabilir ve gözenekleri tıkayabilir.
Yağlı cilt: Yağlı cilt tipi, gözeneklerin tıkanmasına daha yatkındır.
Kozmetik ürünler: Yağlı, kalın veya ağır kozmetik ürünler, gözenekleri tıkayabilir ve kapalı komedonların oluşumuna neden olabilir.
Stres: Stres, vücutta hormonal değişikliklere neden olabilir ve bu da ciltte yağ üretimini artırabilir.
Diyet: Fast food, şekerli ve yağlı yiyecekler, ciltte yağ üretimini artırabilir ve kapalı komedonların oluşumuna neden olabilir.
Kapalı komedonlar, cilt bakımı, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri gibi tedavilerle tedavi edilebilir. Ciddi durumlarda, bir dermatolog tarafından reçete edilen ilaçlar da kullanılabilir.
Kapalı Komedon Nasıl Olur, Tedavisi Nedir izlemek için tıklayınız…
Etkisi bir gecede bile görülüyor! Kırışıklık karşıtı muz maskesi tarifi