Dolar 33,9092
Euro 37,8581
Altın 2.738,77
BİST 9.904,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Per 32°C
Cum 31°C
Cts 31°C
Paz 29°C

Canan Karatay’dan Adana kebaba onay! “Dilediğiniz kadar yiyebilirsiniz, ama…”

Canan Karatay’dan Adana kebaba onay! “Dilediğiniz kadar yiyebilirsiniz, ama…”
1 Eylül 2022 13:22

Prof. Dr. Canan Karatay bu sefer Adana kebap ile ilgili söyledikleri ile gündeme geldi. “Adana kebabı istediğiniz kadar yiyebilirsiniz” diyen Karatay, nasıl yenilmesi gerektiğini anlattı.

Doğru beslenme ile ilgili verdiği tavsiyeler ile ön plana çıkan Prof. Dr. Canan Karatay, ezber bozan bir açıklama daha yaptı.

Adana kebabı tüketimi ile ilgili soruya Prof. Karatay, “Adana kebap memleketi. Çok lezzetli yemekleriniz var. İstediğiniz kadar kebap yiyebilirsiniz, serbest” dedi. Ama uyarmayı da ihmal etmedi; “Yanında ekmek ya da bulgur pilavı yemeyeceksiniz” şeklinde yanıt verdi.

adna kebapProf. Karatay, 30-40 yıl önceki bilgilere dayanan kalori hesabının tarihe karıştığına dikkat çekti. Ekmek, pirinç, patates, makarna, baklava, börek, çay şekeri, meyve şekeri, içtiğiniz şekerli içecekler, gazlı içecekler vücuda girdiği zaman kan şekerinizi fırlatığına dikkat çekti. Bu besinlerin insan vücudu için zehirli olduğunu söyledi ve ekledi; “Bu zehir, vücudumuzda uzun süre kalmasın diye vücut kendini koruma amacı ile pankreastan insülin hormone salgılatır. İnsülin hormonu da kan şekerini, dolaşımdan hemen uzaklaşsın diye trigliseride çevirerek depoya gönderir. İnsülin hormone salgılatan her şey hastalıkların sebebidir. İnsülin hormonunu salgılatmayan besinler, köy tereyağı, sızma zeytinyağı, omega-3 balık yağıdır. Bunların kalorisinden korkulmaması gerekir. Çünkü sağlıklı yağ yerseniz o yağ vücudunuzda yağ olarak birikmez. Tam tersine kilo verdirir. Yağ yiyerek vücuttaki birikmiş yağlardan kurtulabilirsiniz. Çünkü yağ sizi acıktırmaz. Yağ, uzun sure devam eden sağlıklı enerji sağlar”

Canan Karatay, şekere dönüşen karbonhidratların yağlanmaya neden olduğuna da dikkati çekti ve ekledi; “Yağlar, vücutta hastalıklara neden olan hormone üretir. Bunlar, beyinde damar yolu tıkanması, katarakt, felç ve kalp krizi gibi birçok hastalığa neden olur. Yağ yemediğiniz için şeker yiyorsunuz. Şekeri de karbonhidrat olarak alıyorsunuz. Bunlar vücutta yağ olarak depo ediliyor. İnsanlar bu nedenle şişmanlıyor”.

Marmara Üniversitesi iletişim Fakültesi mezunudur. 10 seneyi aşkın süredir çeşitli basın kuruluşlarında editör ve sosyal medya uzmanı olarak görev almıştır.