Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the accelerated-mobile-pages domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/iyilikveguzellik.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ad-inserter domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/iyilikveguzellik.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the feedzy-rss-feeds domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/iyilikveguzellik.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121
BTÜ’de orman envanterine katkı sağlayacak proje geliştiriliyor - Kadın ve Güzellik Haberleri
Dolar 38,4785
Euro 43,9617
Altın 4.104,63
BİST 9.224,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Çok Bulutlu
İstanbul
15°C
Çok Bulutlu
Çar 14°C
Per 18°C
Cum 20°C
Cts 22°C

    BTÜ’de orman envanterine katkı sağlayacak proje geliştiriliyor

    BTÜ’de orman envanterine katkı sağlayacak proje geliştiriliyor
    REKLAM ALANI
    13 Ocak 2025 12:51
    1
    A+
    A-

    BTÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Burhan Gencal’ın,orman envanterine yönelik projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı. Proje kapsamında LiDAR teknolojisinin, ormancılık alanında ölçüm doğruluğu ve zaman verimliliği açısından sağlayabileceği potansiyel katkılar incelenecek.

    BURSA (İGFA) – BTÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Burhan Gencal’ın “LiDAR Destekli Akıllı Telefon Uygulaması ile Ağaç Çapı Ölçümü ve Süre Analizi” başlıklı projesi, TÜBİTAK 1002-A desteği aldı.

    Projenin danışmanlığını Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim ÜyesiProf. Dr. Turan Sönmez üstlenirken, projede 2 öğrenci bursiyer olarak yer alıyor. Çalışma;LiDAR destekli mobil cihazlarla, ağaç çapı ölçümünde doğruluk ve zaman verimliliğini analiz ederek, ormancılık envanter süreçlerine ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çalışmalarına yenilikçi bir katkı sunmayı hedefliyor. Doğal orman ekosistemlerinde gerçekleştirilecek bu çalışma, literatürde genellikle park ve bahçelere odaklanan mevcut araştırmalardan ayrışıyor.

    Ormancılık sektöründe düşük maliyetli, taşınabilir ve hızlı çözümler sunan bu çalışmanın, Türkiye’de orman envanterine yönelik teknolojik uygulamalarda önemli bir yer tutması düşünülüyor.

    MOBİL CİHAZ İLE GELENEKSEL YÖNTEMLERİN SONUÇLARINI KARŞILAŞTIRILACAK

    Projenin; geleneksel çap ölçer yöntemlerini,LiDAR (LightDetectionandRanging – Işık Tespit ve Uzaklık Ölçümü) destekli akıllı telefon ve tabletlerle yapılan ölçümlerle karşılaştırmayı amaçladığını ifade eden Araştırma Görevlisi Gencal, “Araştırma, Sarıçam ve Uludağ Göknarı türlerinden seçilen toplam 200 ağaç üzerinde gerçekleştirilecek. Proje kapsamında, LiDAR teknolojisinin ormancılık alanında ölçüm doğruluğu ve zaman verimliliği açısından sağlayabileceği potansiyel katkılar incelenecek. Bu bağlamda, mobil cihazlarla elde edilen veriler, geleneksel yöntemlerle elde edilen referans değerlerlerle istatistiksel olarak karşılaştırılacak” dedi.

     SÜRDÜRÜLEBİLİR ORMANCILIK UYGULAMALARI DESTEKLENECEK

    Projenin ormancılık sektörüne düşük maliyetli ve taşınabilir teknolojilerle hızlı, doğru ve verimli ölçüm yöntemleri kazandıracağını aktaranBurhan Gencal, “Çalışmamız, Bursa özelinde Bursa Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içerisindeki ormanların daha etkin yönetimi için bilimsel bir temel sunarken, ulusal düzeyde sürdürülebilir ormancılık uygulamalarını destekleyecektir. Doğal orman ekosistemlerine odaklanan çalışma, literatüre yenilikçi bir yaklaşım kazandırarak, bilim dünyasında modern teknolojilerin kullanımına yönelik referans olacaktır” ifadelerini kullandı.

    PROJE İŞ GÜCÜ VE ZAMAN TASARRUFU SAĞLAYACAK

    Sektörde ölçüm süreçlerini hızlandıracak, maliyetleri düşürecek ve doğruluğu artıracak modern teknolojilere yönelik bir talep bulunduğunu dile getiren Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Sönmez, “Geleneksel çap ölçüm yöntemleri, zaman alıcı ve iş gücü yoğun olduğundan, ormancılık sektöründe daha pratik ve taşınabilir çözümlere ihtiyaç duyulmaktadır.Geleneksel yöntemlerin yerini alabilecek taşınabilir, düşük maliyetli ve hızlı çözümler, sektörde giderek artan bir ihtiyaçtır. Proje, sektörde iş gücü ve zaman tasarrufu sağlayarak operasyonel süreçleri optimize etme potansiyeline sahiptir. Bu bağlamda, proje sadece mevcut boşlukları doldurmakla kalmayacak, aynı zamanda yeni metodolojik yaklaşımların geliştirilmesine katkıda bulunacaktır” şeklinde konuştu.

    REKLAM ALANI