Dolar 32,5469
Euro 35,0437
Altın 2.435,46
BİST 10.446,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Az Bulutlu
İstanbul
30°C
Az Bulutlu
Çar 28°C
Per 28°C
Cum 29°C
Cts 30°C

Beyne zarar veren günlük alışkanlıklar!

Beyne zarar veren günlük alışkanlıklar!
9 Mart 2023 19:27

Vücudumuzun en karmaşık ve en hayati organı olan beyne yeteri kadar önem vermiyoruz. Gün içerisinde alışkanlık haline getirdiğimiz birçok şey aslında beynimize zarar veriyor. İşte beyne zarar veren günlük alışkanlıklar…

Bilim adamlarının yaptıkları çalışma sonucunda, günlük olarak sık sık yaptığımız 9 alışkanlığın beyne ciddi zararlar verdiği ve bunama hastalığına yol açtığı ortaya çıktı. İşte o alışkanlıklarımız. 

  • Televizyon Karşısında Uzun Süre Zaman Geçirmek 

Tüm günü kanepe televizyon izleyerek geçirmek iyi bir fikir değil. Egzersiz yapmak yeni beyin hücreleri ürettiği için, günde en az yarım saat egzersiz yapmak sağlıklı bir beyne sahip olmak için iyi bir fikir. Egzersiz yapmak, kalp hızını artırdığı için beyne daha fazla oksijen gitmesini sağlıyor.

  • Abur Cubur Tüketimi 

Şeker ve cips gibi abur cuburlar, orta yaşlarda diyabet ve bunun sonucu olarak bunama hastalığına yol açıyor. bunun yerine balık, zeytinyağı, ceviz gibi sağlıklı gıdaları kapsayan akdeniz diyetini tercih ederek sağlıklı bir beyne sahip olabilirsiniz.

  • Yalnızlık 

İnsanlarla yeteri derecede iletişim kurmamak ve kronik yalnızlık, beyin için ciddi sorunlara yol açabilir. Uzun süre yalnız kalmak, beyni dinç tutan uyarıcıları zayıflattığı için kaygı bozukluğu ve depresyon hastalığına neden oluyor. Bundan sakınmak için elimizden geldiğince insanlarla her gün iletişim kurmalıyız.

  • Uzun süre birden fazla şeyi yapmak 

Birden fazla görevin üzerine odaklanmak, parçalanmış bir zihne ve sığ düşünmeye, zayıf konsantrasyon ve hafızaya, yorgunluğa, endişeye ve strese neden olabilir ve bunların tümü zayıf beyin işlevine yol açar. Bir işi yapınca, bitirmeden diğerine geçmeyin.

  • Aşırı Derecede Alkol Kullanımı 

Aşırı alkol tüketimi tüm vücudumuza zarar verdiği gibi beynimizde de ciddi hasarlar bırakıyor. Aşırı alkol tüketimi, hafıza ve denge kaybı gibi ciddi problemlere yol açabilir. Beyin sağlımızı korumak için, alkol kullanımında aşırıya gitmememiz gereklidir.

  • Tükenmişlik 

Sürekli enerjinizi tüketen insanlar ile aynı ortamda olmak ve çevrenizde gerekli desteği almamanız, beyni olumsuz yönde etkileyen diğer faktörlerdir. Bu durum kronik stres, kaygı bozukluğu, mutsuzluk, olumsuz düşünme, hızlı yaşlanma, gibi ciddi sorunlara yol açar.

Yeteri Derecede B Vitamini Almamak

Yeteri derecede B vitamini alamamak, hafıza kaybı ve bunama hastalığına yol açıyor. B 12 vitamini kepekli tahıllar, meyveler, sebzeler, soya ve bakliyatlarda ve hayvan etlerinde bulunuyor. Uzmanlar, vejeteryan iseniz, B12 vitamini takviyesi almanız gerektiğini tavsiye ediyor.

  • Yüksek Sesle Müzik Dinlemek 

Telefonunu müziğinizin kulaklıklarınızdan çok yüksek sesle geldiği konusunda uyarı veriyorsa, not alın. Duygularımız, işitme de dahil olmak üzere beyin tarafından işlenir ve kontrol edilir. Bütün akustik bilgiler beyne yansır ve burada işlenir. Bu nedenle sürekli yüksek sesli müzikle dinlemek, iç kulaktaki işitsel hücrelerimize zarar verir ve beyin ağına hiçbir bilgi gönderilmez ve sağırlık yaşarız.

Sadece alışkanlıklar değil, tükettiğimiz gıdalarda beyne zarar verebilmektedir. Konu beyne zarar veren gıdalar konulu içeriğimizi okumak için tıklayınız…

Marmara Üniversitesi iletişim Fakültesi mezunudur. 10 seneyi aşkın süredir çeşitli basın kuruluşlarında editör ve sosyal medya uzmanı olarak görev almıştır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.