Dolar 32,7525
Euro 35,0851
Altın 2.450,67
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Açık
İstanbul
30°C
Açık
Pts 31°C
Sal 32°C
Çar 29°C
Per 29°C

Bacak bacak üstüne atmak zararlı mı?

Bacak bacak üstüne atmak zararlı mı?
25 Mart 2023 19:42

Pek çok insan hem evde, hem iş yerinde hemde bir kafede oturken bacak bacak üstüne atıyor? Peki bacak bacak üstüne atmak zararlı mı? Bacak bacak üstüne atmanın ne gibi bir zararı var, işte detaylar

Lancaster Üniversitesi Klinik Anatomi Öğrenme Merkezi Direktörü Profesör Adam Taylor, insanların neden bacak bacak üstüne atarak oturulmaması gerektiğini ve bu alışkanlığın vücut üzerinde yaratabileceği uzun vadeli etkileri açıkladı. Taylor’a göre, bu çok rahat hissettirse de, kan basıncını artırmaktan sperm sayısını azaltmaya kadar vücut üzerinde potansiyel olarak çok zararlı etkileri olabilir. İşte bacak bacak üstüne atmanın zararları…

Bacak bacak üstüne atmak zararlı mı?

bacak bacak üstüne atmak zararlı mı

İnsanların alışkanlık haline getirdiği bacak bacak üstüne atarak oturma aslında uzun vadede zararlı olabiliyor. Bu şekilde oturmak tansiyonu yükseltmeden sperm sayısının azalmasına kadar pek çok olumsuz duruma yol açabilir.

BACAK BACAK ÜSTÜNE ATMAK KAN DAMARLARINI TIKAR

Bacak bacak üstüne atarak oturmak bacaklardaki kan damarlarını tıkar. Bu durum kanın damarlarınızdaki hızını yavaşlatır ve kan pıhtılarına yol açabilir. Kan pıhtıları, kan sıvıdan kısmen katıya dönüştüğünde oluşan jel benzeri kan koleksiyonlarıdır.

Derin ven trombozu bacakta veya pelviste oluşan bir pıhtıdır ve genellikle yeterince hareket etmemekten kaynaklanır. Örneğin iş yerinde uzun süre oturmak gibi…

Taylor, mümkünse bacak bacak üstüne atmaktan kaçınmanın daha iyi olabileceğini vurguladı. Bununla birlikte, bacak bacak üstüne atmayla ilişkili risk faktörlerinin çoğu, hareketsiz yaşam tarzı ve obezite gibi altta yatan diğer sorunlarla daha da kötüleşebilir. Bu nedenle, ana tavsiye aynı pozisyonda çok uzun süre oturmamak ve düzenli olarak aktif kalmaktır.

SPERM ÜRETİMİNİN AZALAMSINA SEBEP OLABİLİR

bacak bacak üstüne atmak zararlı mı

Araştırmalar, bir bacağı diğerinin üzerine koyarak oturmanın bir erkeğin sperm sayısını etkileyebileceğini öne sürdü. Otururken testislerin sıcaklığı zaten 2 santigrat derece artar. Ancak bacaklar çapraz atıldığında bu rakam 3.5 santigrat dereceye yükselir. Ancak sperm üretimi için ideal sıcaklık, yaklaşık 37 santigrat derece olan vücut sıcaklığının 2 ve 6 santigrat derece altındadır.

Araştırmalar, bundan daha yüksek sıcaklıkların bir erkeğin sperm sayısını düşürebileceğini ve sperm kalitesini azaltabileceğini ve bunun da doğal yollarla gebe kalmayı zorlaştırabileceğini gösteriyor. Bununla birlikte, erkeklerin bacak bacak üstüne atarak oturma olasılığı kadınlara göre daha düşük olabilir.

Profesör Taylor bununla ilgili olarak şöyle konuştu:

“Kadın ve erkek anatomisindeki farklılıklar nedeniyle, kadınların bağdaş kurarak oturması muhtemelen çok daha kolaydır. Özellikle de erkeklerin kalça hareket açıklığı daha az olduğu için.”

İSKELETİN YANLIŞ HİZALANMASINA NEDEN OLABİLİR

bacak bacak üstüne atmak zararlı mı

Bacak bacak üstüne atmak, omurga ve omuzlardaki kemiklerin düzeninde uzun vadeli değişiklikleri de tetikleyebilir. Vücudun ağırlık merkezini leğen kemiğinin üzerinde tutmak için aşırı dengeleme yapan dönüşün neden olduğu boyun kemiklerindeki değişiklikler nedeniyle baş da yerinden oynayabilir.

Zamanla bağdaş kurarak oturmak vücudun sağ ve sol tarafları arasında kas dengesizliğine neden olarak zayıflık, gerginlik ve hareket aralığının azalmasına yol açabileceğinden boyun, pelvis ve bel de etkilenebilir. Profesör Taylor’a göre daha da ciddisi, bacaklardaki bu oluşum skolyoz (omurganın bükülüp yana doğru kıvrılması) olasılığını da artırabilir.

KAYNAK: HABERTÜRK

Marmara Üniversitesi iletişim Fakültesi mezunudur. 10 seneyi aşkın süredir çeşitli basın kuruluşlarında editör ve sosyal medya uzmanı olarak görev almıştır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.