ad-inserter
domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init
action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/iyilikveguzellik.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Türkiye’nin kültürel mirasını oluşturan antik kentleri depremlere karşı korumak amacıyla başlattığı ANTİKDEM projesi kapsamında bilim insanlarını bir araya getirdi.
İZMİR (İGFA) – Arkeoloji, jeoloji, jeofizik, mimarlık, inşaat mühendisliği ve kültürel miras yönetimi gibi farklı disiplinlerden uzmanların katıldığı tanışma ve bilgilendirme toplantısında, antik kentlerin korunmasına yönelik bilimsel yol haritası belirlendi.
Akademik çalışmalarının yanı sıra kamu yararını gözeten projelere de öncülük eden Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), antik kentlerin depremlere karşı korunmasına yönelik dikkat çeken bir çalışmaya imza atıyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi Efes Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Eda Avcı yürütücülüğünde hazırlanan ve Araştırma Üniversiteleri Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan “Antik Kentlerin Depremlere Karşı Korunması ve Sürdürülebilirliğine Multidisipliner Bir Yaklaşım: ANTİKDEM” projesinin yol haritasını belirlemek için bilim insanları bir araya geldi.
Üniversitenin Efes Meslek Yüksekokulu ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, arkeoloji, jeoloji, jeofizik, mimarlık, inşaat, kimya, koruma planlaması, kültürel miras yönetimi ve turizm gibi farklı disiplinlerden uzmanlar, antik kentlerin depremlere karşı dayanıklılığını artırmak için izlenecek bilimsel ve teknik yöntemleri tartıştı.
KISA, ORTA VE UZUN VADELİ STRATEJİLER
Proje kapsamında Efes, Metropolis, Thyateira, Sardes ve Pergamon antik kentleri hem ekonomik ve turistik değerleri hem de aktif fay hatları üzerinde bulunmaları nedeniyle pilot alan olarak belirlendi.
Proje yürütücüsü Doç. Dr. Eda Avcı, ANTİKDEM projesinin hedeflerini şu şekilde özetledi:”Olası bir deprem senaryosunda bu antik kentler büyük çapta zarar görebilir ve bölge turizmi olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle proje; kısa vadede deprem senaryolarını oluşturmayı, orta vadede bu senaryoların potansiyel etkilerini değerlendirmeyi ve uzun vadede ise koruma yöntem önerileri geliştirmeyi amaçlamaktadır.”
Doç. Dr. Avcı, ayrıca projeden elde edilecek bulguların kültürel miras yönetimi açısından çok önemli bir katkı sağlayacağını belirterek, “İl Afet Risk Azaltma Planı’nda da vurgulandığı gibi, doğal ve kültürel varlıkların korunması konusunda bu proje büyük bir adımdır.
Özellikle antik kentlerin depreme dayanıklılığı konusunda dünyada yetersiz sayıda bilimsel çalışma bulunmaktadır. Bu nedenle ANTİKDEM, öncü bir model oluşturacak ve farklı disiplinlerden projelere zemin hazırlayacak nitelikte olup, yurdumuzdaki diğer antik kentlere de örnek teşkil edecektir” ifadesinde bulundu.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaelispor’un Bandırmaspor ile karşılaştığı ve şampiyonluk yolunda hayati önem taşıyan mücadelesini İzmit…
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "cunta başkanı" demesini eleştirdi.…
2024-2025 eğitim-öğretim yılının ikinci ara tatili 7 Nisan Pazartesi günü itibariyle sona eriyor. Yaklaşık 20…
TFF 3. Lig’in 27. haftasında Bursaspor sahasında 23 Elazığ FK’yı konuk etti. Atatürk Spor Kompleksi…
MOTUL 2025 Türkiye Karting Şampiyonası ilk yarışı, 5-6 Nisan tarihlerinde Bursa Uludağ Motorsporları Kulübü (BUMOSK)…
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara’nın sanayi, lojistik ve toplu ulaşım altyapısına önemli katkı…