Dolar 34,2863
Euro 37,0253
Altın 3.028,14
BİST 8.908,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pts 20°C
Sal 18°C
Çar 18°C
Per 19°C

SGK’dan ev hanımlarına emeklilik müjdesi! 1500 TL prim ödeyerek emekli olabilecekler

SGK’dan ev hanımlarına emeklilik müjdesi! 1500 TL prim ödeyerek emekli olabilecekler
27 Ağustos 2022 14:05

SGK’dan emekli olmak isteyen ev hanımlarına müjde gibi bir açıklama geldi. El işi yaparak aile bütçesine katkı sağlayan kadınlar için emeklilik yolu açıldı.

Birçok ev hanımı ailesinin bütçesine katkıda bulunmak için evinde el işleri, dikiş nakış gibi işler yapıyor. Ancak bu ev hanımlarının neredeyse hiçbirinin sosyal güvencesi bulunmuyor, bundan dolayı da emekli olma ihtimalleri bulunmuyor. Bu konu ile ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) bir açıklama geldi. Artık evde ev işi ile aile bütçesine katkıda bulunan ev hanımları da prim ödeyerek emekli olma hakkına sahip olacaklar.

Evde el sanatları ile uğraşan kadınların sigortalılığı için 2008 yılı için prime esas günlük kazanç alt sınırının on beş katı üzerinden başlanılarak, takip eden her yıl için bir puan arttırılmak suretiyle otuz katını geçmemek üzere malullük, yaşlılık, ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası primi ödemek yeterli oluyor.
el isi

Ayrıca 2022 yılı için prime esas kazanç alt sınırının 29 katı üzerinden ödenmesi gereken aylık prim tutarı 1.547,90 TL olarak belirlendi.

İşte SGK’dan yapılan o açıklama:

Dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, kırpıntı deriden üretilen mamuller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın,

30/1/2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere veya yıl içinde gerçekleştirilen satış tutarı, ilgili yıl için geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarından fazla olmamak üzere, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlardan bu ürünleri, pazar takibi suretiyle satılması ile ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere; düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satanlardan, herhangi bir işverene tabi olmaksızın sürekli ve kazanç getirici nitelikte yaptıklarını vergi dairelerinden alacakları yazılar ile tespit ettiren kadın isteğe bağlı sigortalı sayılmaktadırlar.

İsteğe bağlı sigortalı olanlar malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası primi ödeyebilecektir.

Prim İşlemleri 2008 yılı için prime esas günlük kazanç alt sınırının on beş katı üzerinden başlanılarak, takip eden her yıl için bir puan arttırılmak suretiyle otuz katını geçmemek üzere malullük, yaşlılık, ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası primi öderler. 2022 yılı için prime esas kazanç alt sınırının 29 katı üzerinden ödenmesi gereken aylık prim tutarı 1.547,90 TL’dir.

ev hanimi emeklilikEl işi yaprak nasıl emekli olunur?

Çalışma imkanı bulunmayanlar isteğe bağlı sigorta ile emekli olabilmektedir. En yakın SGK müdürlüğüne giderek bir dilekçe vermeniz yeterli. İsteğe bağlı sigortalılar 1 Ekim 2008 sonrası 4B’li yani Bağ- Kur’lu olarak değerlendiriliyor. Emeklilik hesaplanırken Bağ- Kur şartları geçerli oluyor.

el isiEv hanımı kaç yılda emekli olur?

Ev hanımlarının ödedikleri sigorta primleri, BAĞKUR kapsamında değerlendirilir. Yani, 25 yıldır evli ve ev hanımı olan kişiler, prim ödedikten sonra BAĞKUR üzerinden emekli olma hakkına sahip olabilirler.

ETİKETLER:
Marmara Üniversitesi iletişim Fakültesi mezunudur. 10 seneyi aşkın süredir çeşitli basın kuruluşlarında editör ve sosyal medya uzmanı olarak görev almıştır.