Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ad-inserter domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/iyilikveguzellik.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Prof. Dr. Yusuf Dinç: Merkez Bankası ters köşe yapmayacak
Dolar 34,6886
Euro 36,6788
Altın 2.969,46
BİST 9.607,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Cts 13°C
Paz 13°C
Pts 11°C
Sal 12°C

Prof. Dr. Yusuf Dinç: Merkez Bankası ters köşe yapmayacak

Prof. Dr. Yusuf Dinç: Merkez Bankası ters köşe yapmayacak
24 Ocak 2024 08:17

Ocak ayı Merkez Bankası faiz kararının açıklanacağı tarih, ekonomiyi yakından takip edenler tarafından merak ediliyor. Dolar, altın ve mevduat faizi gibi birçok unsuru etkileyen faiz kararları öncesinde yatırımcılar temkinli hareket ediyor. Peki, TCMB’nin yarın açıklayacağı faiz kararı kaç baz puanda artacak?

GülsümYILDIRIM / HERKES DUYSUN
BURSA (İGFA) –  
Yurt içinde de enflasyonla mücadele için birçok para ve maliye politikası adımı atıldı. Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) parasal sıkılaşma sürecine girerken, hazirandan bu yana politika faizini yüzde 8,5’ten yüzde 42,50’ye çıkardı. Yarın açıklanacak olan TCMB faiz kararına ilişkin anketlerde politika faizinin 250 baz puan artırılarak yüzde 45 seviyesine çıkarılması bekleniyor.

Herkesin merakla beklediği faiz kararı hakkında Herkes Duysun’a değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Yusuf Dinç, beklentilerin artış olması yönünde olduğunu belirterek, “Bu beklentiyi Merkez Bankası oluşturdu. Yarın vereceği kararla da ters köşe yapmayacaktır. Zaten beklentinin aslında 250 baz puan şeklindeki seviyesini de önden ayarlayan Merkez Bankası oldu. Ben hazırladığı beklentiye uygun davranacağını düşünüyorum.” dedi.

“PİYASA UYUMSUZLUKLARA TEPKİ VERİR”

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ve ailesinin odağında olduğu iddialara geçtiğimiz günlerde bir yenisi eklenmişti. 28 Mayıs seçimlerinin ardından Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığı’na getirilmesi sonrası, ABD’den gelen Hafize Gaye Erkan da Merkez Bankası’nın başına getirilmişti. İkilinin görevlerine başlamasının ardından ardı ardına gerçekleşen faiz artırımları, yeni bir sürece girildiğinin işaretleri olarak yorumlanmıştı. Başkan Erkan’ın görevden alınmasının spekülasyon aşamasında olduğunu söyleyen Dinç, “Hangi piyasa, hangi gerekçeyle görevden alınacağına bakar. Normalde piyasanın tepki vereceği politika tercihlerinde bir uyumsuzluk olur. Yani siyasi irade ile Merkez Bankası’nın politika tercihlerindeki bir uyumsuzluk nedeni ile görevden alınıyorsa piyasa ona tepki verir.” şeklinde konuştu..

“ORTODOKS POLİTİKA YÜKSEK KUR GETİRMEZ”

ABD’nin önde gelen bankalarından Wells Fargo dün, “Uluslararası Ekonomik Görünüm: Ocak 2024” raporunu yayınladı. Kurlara ilişkin analizlere de yer verilen raporda dolar/TL’nin gerileyeceği öngörüldü. Bankaya göre dolar/TL, 2024’ün ikinci çeyreğinden itibaren düşecek. Raporda dolar/TL’nin 2024 yılının ilk çeyreğinde 31 seviyesine yükseleceği, yılın ikinci çeyreğinde ise 30,50 seviyesine gerileyeceği tahmin edildi. 

Teoriye uygun giderse bu TL’nin değerli TL politikası olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yusuf Dinç, “Ucuza ithalat yaparak yani cari açık vererek enflasyonu düşürme politikasıdır. Eğer teoriye uygun giderse adımları doğru olabilir. Nokta atışı söylemek zor ama tahmini yaklaşmış olabilir. En azından bu teori yüksek bir kur seviyesi beklentilerini boşa çıkaracak bir yöne sahiptir. Ortodoks politika yüksek kur getirmez, gerektirmez. Doğrular konusunu yorumlamak için küresel ekonomik değişime referans vermek gerekir. Burada küreselleşmenin sona erdiği ve ekonomik kutuplaşmanın başladığı bir ayrım görüyoruz. Türkiye önce bu başlıkta bir karar vermek zorunda yani kutuplaşmada taraf olup olmayacağına… Daha sonra da politika tercihini ona göre şekillendirmesi gerekiyor. Türkiye’de şu an Batı tandanslı politika uygulaması var. Eğer Türkiye Batı’ya yakın devam edecekse uygulama yanlış olmaz.” ifadelerini kullandı.